Volledig scherm
Het mozaïek van de Mans Kapbaargtunnel is opgeslagen en verzekerd. © Carlo ter Ellen DTCT

Almelose kunstenaar spuit kritiek over tunnelmozaïek

ALMELO - Kunstenaar Iwan Veneman is bang dat het Mans Kapbaarg-mozaïek teloor gaat tijdens de renovatie van de tunnel in de Wierdensestraat. De burgemeester pareert.

De circa 500 panelen van het immense mozaïek - die het verhaal vertellen van Mans Kapbaarg, hoofdpersonage in een schelmenroman van de Almelose schrijver G.B. Vloedbelt - zijn voor de grootscheepse renovatie van de tunnelwanden geschroefd. Ze zijn door de gemeente opgeslagen in een loods. Kunstenaar Veneman begeleidde destijds de roc-leerlingen die het mozaïek rond de eeuwwisseling maakten. Als adviseur was hij enige jaren geleden ook nauw betrokken bij de restauratie van de kleurrijke panelen.

Quote

Het Kapbaarg Mozaiek gaat in de ramsj

Kunstenaar Iwan Veneman

Nu het mozaïek opnieuw verwijderd is, maakt Veneman zich ernstig zorgen. Mensen die in opdracht van de gemeente de panelen hebben losgeschroefd en straks weer plaatsen zijn volgens hem niet deskundige genoeg. Veneman vreest dat het kunstwerk daaronder zal leiden. In een bericht aan de media stelt hij dat het 'Kapbaarg Mozaiek in de ramsj gaat.'

Geen brokken

Volgens burgemeester Arjen Gerritsen hoeft de kunstenaar nergens bang voor te zijn. "Het kunstwerk is een aanwinst voor de stad. Daar gaan we geen brokken mee maken. Er wordt zeer zorgvuldig omgegaan met de panelen. Anders zouden we als gemeente geen knip voor de neus waard zijn", aldus de burgemeester. Als de tunnelreconstructie medio 2018 is voltooid, wordt het mozaïek 'spic en span' teruggeplaatst. "Zodat iedereen er weer van kan genieten", verzekert Gerritsen. Voor de opslagperiode is een kunstverzekering afgesloten.

Vooraf is Stichting Stadsherstel, die regie voerde bij de eerdere restauratie van het mozaïek, door de gemeente geconsulteerd. Stadsherstel is tevreden met de gang van zaken, laat penningmeester Johan van Loo weten. "De mozaïekpanelen hoeven deze keer alleen maar los en vast te worden geschroefd. Daar kan weinig mis mee gaan." 

Quote

Hij is helemaal van het padje

Johan van Loo van Stichting Stadherstel over Iwan Veneman

In zijn bericht aan de media brengt kunstenaar Veneman Stadsherstel Almelo in diskrediet. Zo vraagt hij zich af of de stichting het geld dat nodig was voor de restauratie op juiste wijze heeft besteed. Bestuurslid Van Loo vindt deze verdachtmaking 'te gek voor woorden'. "We komen er af als oplichters, terwijl we elke cent met jaarrekeningen bij de gemeente hebben verantwoord." 

Het restauratieproject behelsde ruim anderhalve ton, waarbij de gemeente Almelo 100.000 euro op tafel legde. "Driekwart van dat geld is naar de heer Veneman als adviseur gegaan. Terwijl een groep van twintig vrijwilligers zich in de kou de vingers blauw heeft gewerkt. Veneman is de laatste die hier iets over kan zeggen. Hij is helemaal van het padje."

Almelo e.o.