Volledig scherm
Petros Margosyan wil de stadsvijver opkleuren. © Lenneke Lingmont

Almelose kunstenaar wil drijvende schilderijen in stadsvijver

ALMELO - Als het aan Petros Margosyan ligt, drijven er binnenkort schilderijen in de Almelose stadsvijver. De Armeense kunstenaar is momenteel druk in de weer met experimenteren in de tuin van zijn atelier aan de Wierdensestraat. 

“Het zou mooi zijn als het lukt. De eerste schilderijen zonken uiteindelijk, maar met schuim op de achterzijde moeten ze blijven drijven”, zegt Margosyan, over de kleurrijke schilderijen.

Hij staat bekend om zijn bijzondere werken. Bijna iedereen kent Margosyan van zijn bijzondere kunstwerken en zijn tomeloze enthousiasme. Onlangs, rond de feestdagen, prijkte nog een kerstkunstwerk in de tuin van zijn atelier. “De stad meer kleur geven, is wat ik wil.”

Quote

Natuurlijk doen sommige dingen die ik zie in de wereld pijn, maar dan pak ik m'n penseel en ga ik schilderen

Petros Margosyan

15 jaar

Maar zo lang is hij nog niet eens kunstenaar. Vijftien jaar, om precies te zijn. "Vroeger had ik niet zoveel met kunst", geeft Margosyan toe. "Op het lyceum had ik wel schilderlessen, maar daarbuiten deed ik er niets mee. Door een Armeense kunstenaar, die hier te gast was vanuit de kerk, veranderde dat. Ik assisteerde hem een maand, hielp met van alles. Op de laatste dag zei hij tegen me: 'Jij bent een kunstenaar, al weet je dat zelf nog niet'. Vervolgens heb ik me aangemeld bij de AKI." Gevolgd door tal van cursussen, bij diverse kunstenaars. 

Sindsdien beeldhouwt en schildert hij er lustig op los. Inmiddels heeft hij meer dan 500 werken, opgeslagen bij z'n moeder. Want verkopen doet hij nauwelijks. Z'n echtgenote verdient de kost, als assistant-verpleegster. Zelf sprokkelt hij z'n kunstenaarsbestaan bij elkaar. Zo ook in het koetshuis aan de Wierdensestraat, waar hij geen huur hoeft te betalen, maar als tegenprestatie de eigenaresse helpt met tal van klusjes.

Geen statement

Wat opvalt: in zijn werk is, in tegenstelling tot veel andere kunstenaars, geen statement te bekennen. De helpende hand bieden, is de rode draad in zijn leven. Geen wonder dat Margosyan niemand tegen zich in het harnas wil jagen. Zo weigert hij zich te wagen aan politiek en houdt hij zijn mening over wereldse problemen, als polarisatie, voor zich.

Jaren geleden hing hij eens een portret van een vermoorde Armeense journalist, een jeugdvriend van hem, in de vitrine. Als eerbetoon. De volgende dag lag de ruit aan diggelen. Het vormde zijn voorzichtigheid. "Over politiek zeg ik niks", zegt Margosyan. "Je maakt mensen boos. Ik bemoei me er niet mee. Natuurlijk doen sommige dingen die ik zie in de wereld pijn. Maar dan pak ik m'n penseel en ga ik schilderen."

Bewuste keuze

En ook in zijn kunstwerken is geen statement te bekennen. Bewust. Zijn zelfbedachte slogan, 'Denk aan Almelo', is zelfs verstopt. Toen in Den Haag een gelijknamige politieke partij werd opgericht, ruimde Margosyan het bord op. Petros is geliefd. En dat wil hij graag blijven. "Zo wil ik dat mensen mij nog kennen, als ik ooit dood ben."

Almelo e.o.