Volledig scherm
Henk Morsman met Vlekje © Lenneke Lingmont

Almelose leraar zet verhalen over Vlekje op papier

ALMELO - De verhalen zitten al veertig jaar lang in zijn hoofd, op papier hoefden ze eigenlijk niet. Tot Henk Morsman bij zijn afscheid als docent op basisschool De Weier van een leerling een boekje en een pen kreeg. „Ze wilde dat ik de verhalen van Vlekje opschreef, zodat ze het kon lezen.”

En zo geschiedde. Morsman ging na zijn pensionering aan de slag met de 22 verhalen die hij over de puppy verzon. Het resulteerde in een boekje van 88 bladzijden, met illustraties van Johanna Veerenhuis, dat inmiddels in Almelo en online verkrijgbaar is.

Levenswerk
Hij is blij dat hij er uiteindelijk door Noor, een van zijn leerlingen, toe werd aangezet. „Toen kon ik niet meer terug, ik voelde me enigszins verplicht. En het zou ook jammer zijn als ik de verhalen mee in het graf zou nemen. Het is toch een soort levenswerk.”

Veertig jaar lang gaf Morsman les, op basisscholen in met name Almelo. En aan iedere klas vertelde hij de verhalen over de puppy. „Ik heb het ooit eens nageteld en ik denk dat er zeker 750 leerlingen zijn die Vlekje kennen.”

Meneer, hoe is het met Vlekje?
De avonturen van Vlekje sloegen aan, merkte Morsman, die in de stad nog steeds geregeld aangesproken wordt over het zelfverzonnen hondje. „Ik heb bijvoorbeeld Johnny Bolk, de Almelose volkszanger, in de klas gehad. Een paar jaar geleden kwam ik hem tegen voor een rood stoplicht. ‘Hé, meneer Morsman! Hoe gaat het met Vlekje?’, schreeuwde hij. Dat zijn wel leuke dingen.”

Voor hen, die oud-leerlingen, is het boekje met name bedoeld.

Almelo e.o.