Volledig scherm
Onder andere bij basisschool De Lipper in Enschede wordt al gewerkt volgens de Steve Jobs-methode © Wim Corduwener

Almelose scholen gaan werken volgens de Steve Jobs-methode

ALMELO - Het onderwijs dat ze gaven vonden ze niet meer van deze tijd. Doen we nog wel de goede dingen, vroeg directeur Gerrit Hendriks van de Telgenborch zich af. Het antwoord bleek 'nee'. "We leerden, om het zo te zeggen, een goudvis om in een boom te klimmen. We leerden kinderen dus de verkeerde dingen." En dus gaat de basisschool samen met De Huve beginnen met de Steve Jobs-methode.

De transformatie werd afgelopen week in gang gezet: dit jaar worden de scholen, docenten en ouders klaargestoomd om vanaf augustus 2017 als Steve Jobsscholen te kunnen starten. Hendriks: "Het is echt een enorme stap, maar we zijn dolenthousiast. Er was er al een in Enschede, wij zijn de eerste scholen in Almelo."

Dertig scholen
De Steve Jobsschool - al heeft Hendriks het liever over 'Onderwijs voor een Nieuwe Tijd', kortweg O4NT - deed zijn intrede in Nederland in 2013 en inmiddels zijn er een kleine dertig. Kerngedachte: het onderwijs moet het kind gaan volgen, niet andersom. Dat houdt onder meer in dat ieder kind aan doelen werkt die in samenspraak met ouders en de docent zijn gemaakt. Hoe ver een kind met die doelen is, wordt bijgehouden op de iPad; de opdrachten worden namelijk niet meer in een schriftje geschreven, maar digitaal gemaakt.

Inschrijven
Ook klassikale lessen met een eigen groep zijn vanaf volgend jaar verleden tijd. Kinderen moeten zich inschrijven voor bijvoorbeeld een rekenles, die ze dan volgen met schoolgenoten van hun eigen niveau. "Ze mogen dus zelf weten wat ze doen, maar als ze hun doelen niet halen, worden ze daar wel op aangesproken."

Almelo e.o.