Volledig scherm
© Lars Smook

Almelose sportclubs tasten in duister bij overname velden

ALMELO - Welke vergoeding mogen Almelose sportclubs verwachten als ze velden overnemen? De gemeente Almelo zwijgt tot nu toe. Tegen de afspraak volgens de clubs.

Dinsdagavond is er een politiek beraad over: privatisering van buitensportaccommodaties. Het plan komt erop neer dat clubs velden van de gemeente overnemen en dus voortaan ook het onderhoud regelen.

Verkennende gesprekken
Recent zijn er ‘verkennende gesprekken’ met verenigingen gevoerd, maar die hadden weinig zin, volgens sportbestuurders. Want de belangrijkste vraag werd niet beantwoord. Wat zit er voor clubs in het vat als ze velden van de gemeente overnemen? Volgens verenigingen heeft de gemeente, bij de aftrap van het privatiseringsplan in juli, de toezegging gedaan om in de verkennende gesprekken per club duidelijkheid te verschaffen over financiële vergoeding bij overname.

Financiële consequenties
Dat is niet gebeurd, betreurt voorzitter Ruud Koetsier van voetbalvereniging Oranje Nassau (ON). „We hebben in het gesprek natuurlijk herhaaldelijk gewezen op financiële consequenties. Maar daar werd niet op ingegaan. De gemeente is haar afspraak niet nagekomen. Dat is kwalijk”, vindt Koetsier. De Federatie van Almelose Voetbalverenigingen wijst er ook op. „Het financiële plaatje was tijdens de verkenningsgesprekken niet zoals afgesproken beschikbaar”, moet voetbalbestuurder Jan Ketelaar namens de federatie tot zijn spijt vaststellen.

Mogelijkheden
Niettemin staan voetbalclubs in beginsel positief tegenover het privatiseringsplan. Koetsier: „Als clubs gaan samenwerken zijn er mogelijkheden.” Ook de federatie ziet kansen. Mits de gemeente bij overdracht van velden met een vergoeding komt waar de verenigingen mee uit de voeten kunnen. Verantwoordelijk wethouder Irene ten Seldam (CDA) laat in een reactie weten dat ze de teleurstelling bij clubs begrijpt. „We hebben het te optimistich ingeschat. Het rekenwerk kost meer tijd dan we dachten. Per club leveren we maatwerk. Heel zorgvuldig. De cijfers komen wat later. Besluitvorming is in 2016 mogelijk.”

Almelo e.o.