Volledig scherm
Teunie Lammens, bijnaam Teuntje Deuntje © Lenneke Lingmont

Almelose straatmuzikante Teuntje Deuntje kan niet zonder haar accordeon

ALMELO - Een jaar geleden ontdekte ze de charme van spelen op straat. ‘Teuntje Deuntje’ zou het niet meer willen missen.


Fred, die in een scootmobiel de Koornmarkt bezoekt, rollen de tranen over de wangen als hij de klanken van Heintjes Mama hoort. De accordeonvertolking van de oude smartlap-hit raakt de oorspronkelijk uit de Amsterdamse Jordaan afkomstige Almeloër direct in het hart. „Zo gaat het vaak”, vertelt Teunie Lammens, terwijl ze op een van de bankjes voor de HEMA een vrolijk Italiaans deuntje inzet. „Muziek doet iets met mensen. Dat merk ik bijvoorbeeld ook als ik dinsdags speel voor de bewoners van woonzorgcentrum De Koppel. De mensen worden helemaal blij ”, aldus de 62-jarige Almelose.

Vader Jacob
Muziek, en dan met name de harmonica, is haar als het ware met de paplepel ingegoten. „Ik kom oorspronkelijk uit Vlaardingen, waar mijn ouders een kaaswinkel hadden. Als klein meisje kreeg ik een mondharmonica. Zo’n plastic speelgoeddingetje”, vertelt ze over haar kennismaking met de muziek. Ze bleek verrassend snel te leren. Na Vader Jacob wist ze al snel ook andere deuntjes weg te blazen. Dat was haar vader niet ontgaan. „Op een goede dag stond er ineens een accordeon in de winkel. ‘Van een klant’, zei mijn vader. Maar ik mocht er wel even op spelen. Bleek hij die accordeon voor mijn verjaardag gekocht te hebben”, zegt Teunie, bijnaam Teuntje Deuntje.

Zo’n zeven jaar geleden volgde ze de liefde en kwam Lammens in Almelo terecht. „En zo als altijd gingen mijn instrumenten met mij mee.”

Almelonia's
Op zoek naar sociaal contact, werd ze lid van de Almelonia’s, de plaatselijke accordeonvereniging, waar ze letterlijk en figuurlijk gelijkgestemden vond. Ongeveer een jaar geleden ontmoette ze Martijn Haverschmidt, de Almelose muzikant die zich ook regelmatig als straatartiest manifesteerde. Het sprak tot haar verbeelding. „Dat vond ik hartstikke leuk en toen ben ik een keer met hem mee gaan spelen”, zegt Lammens terwijl ze het publiek op Jambalaya van Normaal trakteert.

Haar vuurdoop als straatmuzikante beviel uitstekend en ze besloot ook solo te gaan. De vergunning bij de gemeente was zo geregeld. „Ik hoefde niet eens voor te spelen”, zegt ze lachend. En zo is ‘Teuntje Deuntje’, zoals haar artiestennaam luidt, als het een beetje mooi weer is in de binnenstad te vinden. Bij Talamini, Het Huis van Katoen en Nu, of, zoals deze mooie zomerse dag op de Koornmarkt. „Ik zou het niet meer willen missen. Zonder toetsen zou ik ongelukkig zijn."

Almelo e.o.