Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Almelose tbs'er bedreigt ex, vriendin én buurman: ‘Snijd je in stukken’

ALMELO - Als zijn moeder in februari vorig jaar komt te overlijden gaat het helemaal mis in het leven van Jeroen H. (55) uit Almelo. De geboren Almeloër loopt op dat moment al met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd na een veroordeling tot de lichte vorm van tbs. 

Het houdt hem niet tegen om twee maanden later zijn ex, de nieuwe vriendin en haar buurman te bedreigen. De doodsbedreigingen leiden bijna meteen tot een omzetting van de tbs naar dwangverpleging en een strafzaak die die donderdagmorgen voor de rechtbank in Almelo staat. Officier Michael de Waard eist daar 2 maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd die pas ingaat bij het beëindigen van de terbeschikkingstelling.

Door je oorlel schieten?

“Ik schiet je een kogel door je kop, ik snijd je in stukken” roept H. op 6 april vorig jaar door de telefoon tegen zijn ex. Een maand later uit hij doodsbedreigingen tegen zijn nieuwe vriendin terwijl hij huisraad kapot slaat en naar buiten smijt. Een buurman die poolshoogte komt nemen kijkt in de loop van een luchtbuks terwijl H. roept “moet ik je in je oorlel schieten?” 

H. zat in een psychose zegt hij donderdag tegen rechter Essed en zijn collega’s. Dat maakt dat hij niet alles meer weet. Hij ontkent dat hij zijn vriendin bedreigde en dat hij de buurman met de luchtbuks bedreigde. “Ik schoot wel, maar op mijn eigen schuurdeur.”

Officier van justitie de Waard gaat er van uit dat H. niet volledig toerekeningsvatbaar was, “mensen zeggen dat hij raaskallend rondliep en in een vreemde taal praatte”. De Waard houdt in zijn eis rekening met de naar dwangverpleging omgezette tbs. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Almelo e.o.