Volledig scherm
© Getty Images

Almelose varkensboer mag opbrengst veestapel in Geesteren houden

GEESTEREN/ARNHEM - De Almelose varkensboer Jan Dekker mag een bedrag van ruim 190.000 euro houden. Het gaat om de opbrengst van een veestapel. Met deze uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden lijkt een eind te komen aan de lange, juridische nasleep van het faillissement van varkensfokkerij Riola in Geesteren.

De zaak van Riola aan de Witteveensweg in Geesteren kent een lange, complexe voorgeschiedenis. In augustus 2012 kocht de Almelose varkensboer Jan Dekker de boerderij van O. L., die in financiële problemen was gekomen. Uit het openbare faillissementsverslag blijkt dat Dekker voor de complete varkenshouderij - inclusief stalinventaris - 650.000 euro betaalde. 

Partijen spraken af dat O. L. het recht op terugkoop kreeg als hij weer geld zou hebben. O. L. slaagde daar echter niet in. Sterker nog; hij weigerde lange tijd de boerderij te ontruimen. Dat was reden voor een nieuwe rechtszaak. In april 2015 bepaalde de rechtbank dat O. L. per direct 710.000 euro op tafel moest leggen of de boerderij moest verlaten. Het laatste gebeurde. In juni 2015 echter brandde de leegstaande en ontruimde boerderij van Riola af.

Verkoop

In de uitspraak, die het gerechtshof deze maand heeft gedaan, wordt een eerdere uitspraak van de Rechtbank Overijssel bevestigd. Die had bepaald dat de opbrengst van de veestapel van het bedrijf aan de Witteveensweg toebehoort aan Almeloër Jan Dekker. De verkoop van de veestapel van Riola leverde destijds een bedrag van 190.777,35 euro op. Aanvankelijk was dat bedrag gestort op een depotrekening van een notaris. Later is het overgemaakt naar Dekker. 

Curator Eddy Kolkman, aangesteld na het faillissement van Riola, had beroep aangetekend tegen dat eerdere vonnis en heeft deze zaak dus verloren. Kolkman was van mening dat de ruim 190.000 euro toebehoorde aan de faillissementsboedel. Als de rechter daarin mee was gegaan, had de curator schuldeisers kunnen uitbetalen. 

Vastgezeten

Uit het faillissementsverslag blijkt dat O. L. in 2015 enkele maanden heeft vastgezeten. Op last van de rechter-commissaris werd hij in hechtenis genomen, omdat hij na het faillissement niet voldeed aan zijn inlichtingenplicht. O. L. werd op 22 april 2015 vastgezet, eind juli 2015 kwam hij weer op vrije voeten. ‘Op nadien gedane verzoeken van de curator om informatie reageerde de heer (....) niet’, aldus het faillissementsverslag. 

Almelo e.o.