Volledig scherm
Een agent tijdens een grote politieactie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier in samenwerking met de Belastingdienst, justitie en de gemeente. © ANP

Almelose verdachten Selim en Serdal T. mogen niet naar stervende opa

ALMELO - De Almelose broers Selim en Serdal T. kunnen niet persoonlijk afscheid nemen van hun opa die in het Almelose ziekenhuis op sterven ligt. De twee Almeloërs zitten sinds september vorig jaar in voorlopige hechtenis na de grote politieactie in het Nieuwstraatkwartier.

Justitie ziet de beide broers als de kopstukken van de criminele organisatie die actief was in onder meer hennepteelt en het witwassen van met criminaliteit verdiend geld, zo werd donderdagochtend duidelijk tijdens de vierde pro formazitting van de meervoudige kamer van de Rechtbank Overijssel. Tijdens een pro formazitting wordt nog niet inhoudelijk over de zaak gesproken. De rechtbank ging gisteren niet in op emotionele verzoeken van de beide broers om de voorlopige hechtenis op te heffen, zodat ze naar hun stervende opa kunnen. Selim werd donderdag gewoon weer teruggebracht naar de gevangenis in Zutphen, zijn broer Serdal moest weer naar gevangenis De Schie in Rotterdam.

Uitgezaaide maagkanker

In emotionele betogen hebben de beide broers donderdag aan de rechtbank gevraagd om hun voorlopige hechtenis op te heffen. De opa van de mannen heeft uitgezaaide maagkanker en ligt in het ziekenhuis in Almelo. Hij is uitbehandeld en wil dolgraag z'n beide kleinzoons nog zien. Selim wil afscheid nemen van zijn opa, zegt advocaat Sander Jansen. "Ik ga het niet lang meer redden. Ik heb deze jongens min of meer opgevoed, ik wil deze laatste periode doorbrengen met mijn kinderen, mijn zoons", stelt de opa.

Het betoog van Serdal aan de rechtbank om zijn hechtenis op te heffen was hartstochtelijk. Ook zijn gezin lijdt onder zijn afwezigheid. Ook hij wil naar zijn opa. "Mijn opa is mijn alles, mijn maatje mijn held, u mag me zelfs met handboeien aan zijn bed vastmaken", schrijft hij in een brief aan de rechtbank.

Gevaar

Het OM wilde niet dat de beide verdachten tot de behandeling van hun zaak op vrije voeten komen. "Deze twee worden aangemerkt als de top van de organisatie", aldus de officier van justitie. "Er is een groot gevaar dat ze terugkomen in hun buurt, in het criminele netwerk dat nog steeds bestaat."

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen