Volledig scherm
De drie typen tijgertjes, elk ongeveer zeventien centimeter groot, waarvan de ogen los kunnen raken. © Bert Struis BV

Almelose verkoper van gevaarlijk speelgoed wil geld terug uit China

ALMELO - Groothandel Bert Struis BV uit Almelo, die onlangs een partij speelgoedtijgers uit de handel haalde omdat de ogen los zouden kunnen raken, heeft van dat product circa 1.500 exemplaren verkocht. Dat laat Bert Struis van het bedrijf desgevraagd weten. Hij belooft dat klanten hun geld terug krijgen, maar heeft op zijn beurt moeite zijn investering te verhalen op de producent.

Uit een test was gebleken dat het oog van de speelgoedtijgers los kan raken. Dat meldde het Almelose bedrijf vorige week zelf op de eigen website. Inslikken van het oog kan leiden tot verstikking. Dat gevaar bestaat bij drie typen tijgertjes, elk ongeveer zeventien centimeter groot.

Struis: "Zelf hebben we het product ook getest. Daartoe zijn we verplicht. We zijn maar een klein bedrijf, bij zo'n test trekken we gewoon zelf met kracht aan de ogen. Uit die test bleek niet dat het product gevaarlijk is, maar volgens de keuringsdienst is het product dat wel. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, ja. Misschien dat er bij één op de zoveel tijgers problemen waren."

Kermisproduct

De Almelose groothandel riep alle klanten op om het product, dat is verkocht tussen 1 augustus en 1 december van dit jaar, terug te brengen. "Ik durf geen exact aantal te noemen, maar ik denk dat wij er circa 1.500 van hebben verkocht", zegt Struis. En: "In heel Europa zijn er misschien wel 100.000 van verhandeld." 

Hij zegt al zijn klanten per brief geïnformeerd te hebben. Die krijgen volgens Struis netjes hun geld terug. Zijn klantenkring bestaat voornamelijk uit kermisexploitanten. "Zo'n 95 procent." Hoeveel er daarvan al in Almelo aan de bel hebben getrokken? "Twee of drie, uit Duitsland."

Quote

Ze zijn er in China niet zo happig op om geld terug te betalen

Bert Struis

China

Struis zegt het speelgoed te hebben gekocht in China. En geld heeft hij nog niet gezien. "Ze zijn er in China niet zo happig op om terug te betalen. Natuurlijk doe ik mijn best om mijn geld terug te krijgen. Maar je moet in China altijd vooraf betalen. En je kunt je geld terugvragen, maar dan moet je vaak eerst een nieuwe order plaatsen."

Hoeveel geld hij in de aanschaf van de partij speelgoedtijgers heeft gestoken, wil hij niet zeggen. Wel dat ze vaak 'voor een eurootje' op de kermis worden verkocht.

Almelo e.o.