Sluijters maakte vier 'Maannachten'. Eén van de topstukken is gestolen.
Volledig scherm
Sluijters maakte vier 'Maannachten'. Eén van de topstukken is gestolen.

Almelose verzamelaar opgelucht na jarenlange onzekerheid door kunstroof

ALMELO - Maannacht van Jan Sluijters werd medio vorig jaar geveild. De Almelose verzamelaar uit wiens woning het eind 2008 werd gestolen, is opgelucht.

Het werk van Sluijters werd door dezelfde Roemenen gestolen die vier jaar later de geruchtmakende inbraak pleegden in de Kunsthal in Rotterdam. „De top van het kunstgeboefte in je huis. Ik zou zeggen: dat is een hele eer.”

Prijs
De veiling van het schilderij, een sleutelwerk in de ontwikkeling van Sluijters (1891-1957), betekende voor de Almeloër de definitieve streep onder een jarenlange periode van onzekerheid. Nu, maanden later, wil hij er wel over praten, al heeft hij nog steeds liever niet zijn naam in de krant.
„Op een dag werd ik gebeld dat het doek gevonden was. Samen met twee andere schilderijen die destijds gestolen werden. Officieel waren ze niet meer van mij, maar van de verzekering. Ik had de mogelijkheid om ze terug te kopen, maar heb daar van afgezien. Mijn vrouw wil geen kunst meer in huis. Dat is toch de prijs die je betaalt.”

Bulgaarse methode
Zes schilderijen werden er rond oud en nieuw in 2008 uit zijn huis gestolen. „We waren uit bridgen geweest. Mijn huis was zwaar beveiligd. De politie zei direct dat het vakwerk was. ‘De Bulgaarse methode’, zo noemden ze dat. Kennelijk beheersen Roemenen dat kunstje ook.”

Verzamelen
Of hij het verzamelen mist? „Een beetje wel, natuurlijk. Ik was gek op Sluijters. Maannacht was een heel mooi schilderij, de modernste uit een hele serie. Ik had ook nog veel meer werk van hem. Dat heb ik allemaal verkocht. Die inbraak blijft toch een keerpunt.”
Het enige wat hij niet zegt te missen, is contact met kunsthandelaars. „Het zijn allemaal oplichters. Dat is de grootste les die ik de afgelopen jaren heb geleerd.”

Meer in De Twentsche Courant Tubantia van vrijdag

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.