Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Almelose wethouder Van Mierlo: ‘Controle op zorg blijft noodzakelijk’

ALMELO - Af en toe klinken er klachten over de manier waarop Almeloërs zorg krijgen toegewezen. ‘Waarom moeten hulpbehoevenden om de zoveel tijd opnieuw in gesprek met de gemeente om hun zorgindicatie te behouden?’, is daar een voorbeeld van. CDA-wethouder Eugène van Mierlo legt het uit aan de hand van vijf vragen.

1. Wat is zo’n zorgindicatie ook al weer?

„Wie zorg nodig heeft, doet een beroep op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kortweg WMO, en vraagt een gesprek aan bij de gemeente. In dat gesprek worden onder meer de klachten, familie- en leefsituatie en de zorg die nodig is besproken. Op basis van zo’n indicatiegesprek krijgt de persoon in kwestie te horen hoeveel en welke zorg hij of zij krijgt. Huishoudelijke hulp is daar een voorbeeld van.”

2. Waarom is één gesprek niet voldoende?

„Iedere zorgvrager heeft maatwerk nodig. Er is niet één lijn te trekken. De duur van de zorgperiode hangt sterk af van de situatie waarin degene zit. Is er bij iemand die slecht ter been is kans op herstel of op hulp van mantelzorgers, wijzen we een kortdurende indicatie toe. Die periode loopt uiteen van drie maanden tot twee jaar. Als die tijd erop zit, volgt een gesprek, om de toewijzing van uren opnieuw te wegen. Is de situatie beter of is er misschien een familielid in de buurt komen wonen die de was voor pa of ma doet, dan kan het aantal uren hulp in huis mogelijk omlaag. Andersom kan ook, want de gezondheid kan natuurlijk afnemen.”

3. Zijn er ook langlopende indicaties?

„Die zijn er. Tot voor kort konden we tot maximaal vijf jaar zorg toewijzen, maar in Almelo kunnen we sinds vorig jaar ook kiezen voor onbepaalde tijd. Wel voert de wijkcoach evaluatiemomenten uit, want ook daar kan de situatie verslechteren, zodat er toch meer zorg of hulpmiddelen in huis nodig zijn.”

4. Gebeurt dat vaak?

„Het afgelopen jaar hebben we vierhonderd mensen in Almelo die al een zorgindicatie hadden, opnieuw gesproken. Een vijfde deel bleek inderdaad meer zorg nodig te hebben. Dat bewijst voor ons dat die controle er moet zijn.”

5. Hoe zit dat financieel?

„We krijgen als gemeente minder geld vanuit de eigen bijdrage, omdat de abonnementstarieven voor de WMO zijn verlaagd. Dat trekt een grote wissel op ons budget, dus kunnen we niet anders dan iedere inwoner om de zoveel tijd opnieuw beoordelen.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen