Volledig scherm
Ans Haarhuis is coördinator van het Alzheimer Trefpunt © Annina Romita

Alzheimer Trefpunt Almelo gooit het over een andere boeg

ALMELO - Twee jaar geleden sloot Ans Haarhuis zich als vrijwilliger aan bij het Alzheimer Café in Almelo. "Bij die naam had ik totaal geen associatie", zegt ze. Ze slaat een andere weg in met een nieuwe naam en locatie. De opzet blijft hetzelfde: het ontmoeten van lotgenoten.

Elke tweede maandag van de maand is er een bijeenkomst van het Alzheimer Trefpunt in Medisch Centrum De Kolk, aan de Bornerbroeksestraat. "Deze locatie is ideaal. We hebben heel veel deskundigen en professionals in de buurt zitten", aldus Haarhuis. "Elke bijeenkomst hebben we een ander thema. Eerder bedachten we zelf de thema's, maar we leggen het initiatief nu bij de bezoekers. Zij weten beter wat er speelt."

Schaamte
Zelf is de coördinator ervaringsdeskundige. "Mensen weten vaak niet hoe ze met het dementeren van hun partner om moeten gaan. Ze schamen zich ervoor en we merken dat mensen het lastig vinden om vragen te stellen." Daar heeft Haarhuis, die de bijeenkomsten runt met behulp van vrijwilligers en een drietal professionals, iets op bedacht. "Gedurende de avond ligt er een kladblok op tafel, waarin mensen vragen kunnen noteren. We merken dat het vaak om privézaken gaat."

Begeleiding
Door de jaren heen heeft ze gemerkt wanneer de meeste ondersteuning gewenst is. "Niet in de beginnende fase, want dan valt dementie vaak niet op. De periode daarna hebben mensen echt hulp nodig en dat hopen wij te bieden." Het Alzheimer Trefpunt is bedoeld voor mensen met dementie, hun partners, familie of vrienden. "Ik ben zelf aan het denken gezet toen mijn ouders ermee te maken kregen", blikt Haarhuis terug. "Twee jaar geleden werd ik zijdelings verbonden aan het project. Ik wilde graag iets doen en dacht vervolgens: 'ik ga gewoon door'."

Almelo e.o.