Volledig scherm
© Frans Nikkels

Baltovenaar Touzani brengt bezoek aan AZC Almelo

ALMELO – Soufiane Touzani, de beste freestyle zaalvoetballer van ter wereld, heeft maandag namens de Johan Cruyff Foundation een bezoek gebracht aan het AZC in Almelo. Supersterren als Cristiano Ronaldo, Neymar en Robin van Persie kopieerden op het veld zijn voetbaltrucs, maar maandag mochten vluchtelingen in het AZC een potje een-tegen-een tegen hem spelen.

„Ik had nog nooit van Touzani gehoord”, zegt Adil*. Tot vorige week. Toen heeft hij filmpjes van Touzani op YouTube opgezocht. „Hij is goed”, zegt de Afghaan, die sinds acht maanden in Nederland woont. De bewondering valt van zijn gezicht te lezen. Adil, die droomt van een carrière bij Ajax, is er op gebrand om te laten zien wat hij kan. „Je weet nooit.”

Panna
Het blijkt ijdele hoop voor Adil. De battle is amper begonnen of het spel is al uit. Touzani haalt met snelheid de bal even links, en dan rechts, onder zijn voeten door. Adil doet een stap om de bal te veroveren en… tik, de bal gaat tussen zijn benen door: een panna. Einde verhaal, want dat is de regel: twee doelpunten of een panna en het is klaar. Touzani geeft hem een high five. Nu mogen andere jonge vluchtelingen van het AZC het proberen.

Beste van het AZC
Ook hen lukt het niet om te winnen van Touzani, waardoor de balkunstenaar pakweg 15 potjes later opnieuw oog in oog staat met Adil. Adil wordt voorgesteld als de beste voetballer van het AZC in Almelo, maar delft opnieuw het onderspit. Touzani excuseert zich voor de snelle panna. „Sorry.” Ze lachen. Touzani geniet als ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation van het contact met de jonge vluchtelingen. „Neem een bal en je hebt vrienden. Het is de kortste weg naar integratie.”

* Op verzoek van het Nidos is Adil een verzonnen naam

Almelo e.o.