Volledig scherm
Jeanette Nijland moest van de woningcorporatie in eerste instantie de schuur en garage van haar schoonouders afbreken. Foto: Lenneke Lingmont

Beter Wonen eist dat nabestaanden in Almelo schuur en garage afbreken

ALMELO - Johannes Nijland uit Almelo stierf onlangs. Zijn vrouw was al overleden en dus willen de nabestaanden het huis opruimen. Daarbij stuitten zij op een onaangename verrassing. Woningcorporatie Beter Wonen eist dat zij een schuur en garage afbreken die er al tientallen jaren staan.

In de achtertuin van Johannes Nijland staat een romantisch prieeltje. Hij maakte het na het overlijden van zijn vrouw, elf jaar geleden. Daar bewaarde hij ook de urn met haar as. Maar nu is Johannes zelf dood.

Klusser
Johannes werd bijna negentig en kluste er de laatste dertig jaar vrolijk op los. Zijn laatste project, een hobbelpaard, staat in de woonkamer. ,,Hij wilde het per se nog afmaken”, zegt schoondochter Jeannette Nijland.

Johannes bouwde tientallen jaren geleden een eigen werkschuur voor zijn klussen. En een garage, waar zijn auto kon staan. Nu moeten zijn dochters en schoondochter de woning leeghalen. Emotioneel een zware klus. Maar dat dreigt nu ook fysiek een aanslag te worden. Woningcorporatie Beter Wonen eist dat ook de schuur en garage afgebroken worden, wanneer een nieuwe huurder deze niet wil overnemen.

'Geen coulance'
,,Van een beetje coulance, na bijna 60 jaar huur te hebben betaald, is totaal geen sprake”, zegt Jeanette. ,,Als er een nieuwe huurder komt kijken en deze wil niets overnemen, moeten we zelf de garage en het schuurtje afbreken.”

Slopen
Onredelijk, vinden Jeanette en de dochters van Johannes. Afgezien daarvan weten ze nu nog steeds niet of een volgende huurder eventueel iets wil overnemen, want die komt woensdag pas kijken. ,,En wanneer deze de woning niet wil, moeten we wachten op een volgende kandidaat. Maar de huur is opgezegd per 4 juli. Dan hebben we nog amper een week. Dus eigenlijk moeten we uit voorzorg de boel nú al slopen.”

,,Of ze moeten een maand langer de huur doorbetalen”, suggereert een medewerker van Beter Wonen. Wat Jeanette en haar schoonzussen 425 euro huur zou kosten en misschien nog niets oplost.

Oorspronkelijke staat
De essentiële vraag is echter of het redelijk is sloop van schuur en garage te verlangen. Beter Wonen wil daar niet op reageren: ,,Wij gaan niet in op individuele gevallen. De algemene regel is dat het voor ons niet uitmaakt of iemand vijf of vijftig jaar heeft gehuurd. Alles moet zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht worden.”

Wel, zegt de woordvoerster, wordt alles per situatie bekeken. ,,We willen best met de dochters doorpraten. Of wij ze gaan bellen? Dat zou kunnen.”

Almelo e.o.