Volledig scherm
De bewoners van de Entersestraat zijn de stank in hun straat zat. Foto Rikkert Harink

Bewoners Bornerbroek zijn stank zat

BORNERBROEK - In de Entersestraat in Bornerbroek hangt sinds 2006 regelmatig een indringende rioollucht. Bewoners zijn het zat en verzamelden zich om de gemeente wakker te schudden.

Bewoners van de Entersestraat in Bornerbroek hebben er al jaren last van: stankoverlast van de riolering. „Je schaamt je er gewoon voor”, zeggen de buren Marinus Scholten, Alfons Scholten en Ellen Bemthuis. „Heb je vroeger wel eens een stinkbommetje gegooid op school? Nou, zo ruikt het. Naar rottigheid, rotte vis. Je gaat echt bijna over je nek als je thuiskomt”, vertelt Alfons. „Bij ons komt het uit de wc, boven en beneden, en uit het putje in de berging en de regenpijp op straat. Niet de hele tijd, maar vaak op vaste tijden en dan is het na een half uur of uur ook wel weer weg.” Ellen Bemthuis wijst juist naar de oprit en naar de achtertuin. „Dan ga ik maar weer binnen zitten, want met die stank kan je niet lekker buiten zitten.”

Met Esther Nollen als kartrekker hebben de bewoners zich nu verzameld en de gemeente gezamenlijk aangeschreven. „Het was heel lastig om iedereen te verenigen”, vertelt Alfons. „Je hebt het er wel over tijdens buurtfeesten. ‘Oh ja, daar hebben wij ook last van’, hoor je dan. Maar dan klaagt er één en denk je dat de gemeente het dan wel oppakt.” Volgens de Brookers is het probleem het gevolg van de aanleg van drukriolering in het buitengebied in 2006. „Voor die tijd hadden we er nauwelijks last van”, meent Marinus zich te herinneren.

In de brief aan de gemeente klagen ze zelfs over gezondheidsklachten. „De stank is met vlagen dermate groot, dat bewoners gezondheidsklachten krijgen. Hierbij valt te denken aan misselijkheid en hoofdpijn.” In totaal prijken er twaalf handtekeningen onder de brief, van huisnummer 2 tot en met 45 die er in meer of mindere mate last van hebben. Ook een ondernemer in die buurt, die niet met naam in de krant wil, heeft de gemeente aangeschreven. De stankoverlast zou het bedrijf omzet kosten.

Inmiddels heeft de gemeente een en ander vervangen. De laatste tijd is de overlast wel verminderd, menen ook de bewoners. „Maar soms weet je het gewoon ook niet meer. Je gaat ernaar leven.”

Almelo e.o.