Volledig scherm
Vlnr: Peter van der Velde, Helga Buist, Arpine Melkonian, Ingrid Eerdink

Bewoners brandend huis Almelo roemen helden: 'Ontzettend veel geluk gehad'

ALMELO - Helga Buist (78) hoorde gebonk en geschreeuw. "Maar ik wist eerst niet wat er aan hand was." De bejaarde bewoonster van De Eese in de Almelose wijk Schelfhorst schrok zondagnacht om drie uur wakker. "Er was gegil en er werd op de muren geslagen. Dat gaat niet goed bij de buren, dacht ik, en ben naar buiten gerend. Ik rook direct dat er brand was."

Op de bovenverdieping van de rijtjeswoning ziet ze haar buurvrouw Mari Avedisyan Melkonyan uit het raam hangen. Haar man Aram met baby Arine van zeven maanden in de arm en Artin (5) en Arpine (7) er direct achter. "Helga help ons. Help ons. Haal de kinderen naar beneden', riep ze maar steeds. Ik heb een keukenraam ingeslagen, maar er was al overal vuur en rook. Je kon niet naar binnen."

Paniek
Ondertussen is ook achterbuurvrouw Ingrid Heerdink (50) met haar dochter Laura (21) op het gegil afgekomen. "Het geschreeuw van de kinderen ging je door merg en been. Er was paniek. Heel veel paniek", vertelt Ingrid. "Ik heb mijn dochter gezegd dat ze 1-1-2 moest bellen. Ik weet dat Helga een lange ladder in de schuur heeft staan. Die hebben we samen opgehaald en voor het raam geplaatst."

Terwijl Helga en Ingrid de ladder vasthouden, klimt de eveneens toegesnelde buurman Peter van der Velde naar boven om de kinderen een voor een naar beneden te dragen. Daarna helpt hij de ouders uit het raam op de ladder. De gezinsleden worden opgevangen in een woning een eindje verderop in de straat. "Ik had zo met ze te doen. Ze waren helemaal van slag", vertelt Helga.

Geluk
Dat is Aram een dag later nog steeds. Met vrouw en kinderen heeft hij tijdelijk onderdak gevonden bij familie elders in Almelo. "We hebben ontzettend veel geluk gehad. Ik ben zo dankbaar voor alle hulp. Onze buren zijn echte helden. We konden geen kant op. We zijn zo blij dat we onze kinderen nog hebben", reageert de oorspronkelijk uit Irak afkomstige Aram. Arpine komt op maandagmiddag met enkele buren even kijken bij de woning, waarvan de benedenverdieping veel brandschade heeft. "Ik was heel erg bang", zegt het meisje bedeesd. Haar vader spreekt van 'een wonder'. "Dat we het allemaal gered hebben, is het werk van engelen. Dat geloof ik echt."

Daarmee doelt hij niet alleen op de hulp van de buren. Zijn dochtertje zou eigenlijk bij kennissen logeren maar belde zondagavond om elf uur dat ze heimwee had. "We hebben haar opgehaald. Zij werd als eerste wakker door de brand. Ze stond ineens naast ons bed. Toen hebben we snel Arine en Artin uit bed gehaald. Een geluk is ook dat mijn moeder er niet was. Ze ligt al een poosje in het ziekenhuis. We hadden haar nooit van de ladder gekregen."

Hechte buurt
De buren moeten lachen als ze horen dat Aram hen helden noemt. "Helden? Welnee. Het is heel normaal wat we hebben gedaan. In deze buurt helpen we elkaar altijd. Dat is altijd al zo geweest. Als er iets is, kun je altijd bij elkaar aankloppen. Dat is wel een fijn gevoel", zegt Helga Buist. Ze heeft een wondje in haar rechterhand heeft laten hechten. "Komt door het inslaan van die ruit. Ach, het stelt niks voor."

Anders kunnen aflopen
Het vuur is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in de vaatwasser in de keuken. De brandweer roemt het optreden van de buren. "Dit had heel anders kunnen aflopen", verzekert Dave de Leeuw van Brandweer Twente. "Het is een geluk dat de buren het gebonk hoorden en vervolgens zeer adequaat hebben gehandeld door het plaatsen van de ladder."

Almelo e.o.