Volledig scherm
Lokdozen zijn aan de buitenkant aangevreten door de ratten © Lenneke Lingmont

Bewoners Windmolenbroek Almelo tasten in het duister over herkomst ratten

ALMELO - In de tuin, op de schutting en over straat: ratten lopen overal. De beestjes teisteren bepaalde straten in de wijk Windmolenbroek. Met name bewoners aan De Taling, Tapuit en Leemslagen ondervinden er al maandenlang hinder van. Niemand weet waar ze vandaan komen.

Michel Bos trekt er twee dagen voor uit om de oorzaak te achterhalen. "Dit is een wel heel bijzondere situatie", zegt Bos. "Het komt weleens voor dat mensen last hebben van ratten of muizen, maar een hele straat of delen van een wijk komt niet vaak voor." De ongediertebestrijder van Twente Milieu controleert dezer dagen bij ruim twintig woningen de achtertuin. "Waar ik naar zoek zijn graaf- of knaagsporen. Die heb ik tot op heden nog niet veel aangetroffen. Deze mensen hebben de tuin er allemaal keurig bijliggen, en dat maakt de overlast extra bijzonder. Als je een tuin als een jungle hebt is de oorzaak zo gevonden."

Siervissen ontvreemd
Met name bij de familie Kreuwel is het raak. Door het plaatsen van een aantal vallen werden in korte tijd twaalf ratten gevangen. Ook buurman Han Kuipers ondervindt hinder. "Bij ons zijn dertig siervissen ontvreemd uit de vijver. We zagen wel een gat in het net, maar wisten niet dat de schade zo groot was", aldus Kuipers. "Eerst dachten we aan de kat, maar toen we hoorden dat de buurtbewoners last hadden van ratten was het voor ons snel duidelijk."

Bestrijding
Een aantal mensen in de buurt heeft het heft al in eigen hand genomen. "Ik heb voor de zekerheid zelf maar een loodgieter gebeld om onze riolering te laten checken. Je weet het maar nooit", zegt meneer Bonvanie. Anderen laten het voor wat het is. "Wat wij in eerste instantie doen is het plaatsen van vallen met pindakaas", zegt Bos. "Als dat niet werkt, gaan we over tot het gebruik van gif." Probleem is echter dat een aantal ratten resistent is voor de antistollingsmiddelen. "Daar hebben we ook wat op bedacht: we werken met verschillende niveaus. Als de lichte vorm niet werkt, gaan we over tot zwaarder vergif."

Volledig scherm
Ongediertebestrijder Michel Bos van Twente Milieu op zoek naar sporen © Lenneke Lingmont

Almelo e.o.