Volledig scherm
Nienke is 'famous on the internet'. De beker is een cadeautje van haar zus Sanne. © Rikkert Harink

Bizar bezoek Twentse YouTube-ster aan haar grote fans in... Brazilië!

LeestipALMELO - Huilende fans, een meisje dat 4 uur vloog voor een foto met haar én een beet van een man. YouTube-ster Nienke Helthuis uit Almelo was een week in São Paulo om haar Braziliaanse fans te ontmoeten. Het werd onvergetelijk.

De 19-jarige Nienke heeft ondertussen ruim 745.000 abonnees op YouTube. En dat door om de paar dagen korte filmpjes met gesproken tekst op te nemen op haar slaapkamer. Het alsmaar oplopende aantal volgers dankt ze vooral aan haar video's waarin ze Braziliaans Portugees probeert te spreken. Reden voor een evenementenbureau haar uit te nodigen in São Paulo. Woensdag keerde ze terug in Nederland. Een week eerder werden haar vader Ronald en Nienke zelf bij het inchecken in hun hotel hoogstpersoonlijk ontvangen door de general manager. "Alsof ik Beyoncé was, zo leek het." Een onthaal als een popster, terwijl ze zich zo absoluut niet voelt. Het was slechts peanuts vergeleken met wat nog komen zou... 

Huilende mensenmassa

De ontmoeting met haar fans - georganiseerd door het evenementenbureau dat haar naar Brazilië haalde en haar verblijf betaalde - was een aaneenschakeling van bizarre momenten. "De meeting was in een conferentiezaal. En die zat bomvol. Ik heb geen idee hoeveel mensen er in totaal waren. Fans begonnen spontaan te huilen als ze mij zagen. Eén meisje vertelde vier uur met het vliegtuig te hebben gereisd om mij te ontmoeten. Ze kwam uit Manaus, uit het noorden van het land. Ik wist niet hoe ik daar op moest reageren en heb geprobeerd de tijd voor haar te nemen. We hebben even gepraat, met behulp van een tolk. Zo ging het de hele tijd door: korte gesprekjes voeren en vooral heel vaak op de foto gaan. Ik heb nu nog zere spieren en kaken van het lachen." 

Bijtende fan

Het bleef niet bij één meeting: haar fans wisten haar razendsnel te vinden. "Dankzij foto's die ik plaatste op sociale media kwamen ze er achter in welk hotel ik zat. Sommigen bleven doodleuk twee uur wachten tot ik naar beneden kwam. Alleen om een foto met mij te maken." Het was voor haar allemaal nieuw en leuk, niet vervelend. "Al waren er wel meisjes die steeds opnieuw kwamen. Dat begon op stalken te lijken." 

Quote

Een man wilde mij een kus geven, maar in plaats daarvan beet hij me in mijn wang

Nienke Helthuis

Dat was niet het naarste dat ze meemaakte. "Bij de meeting met mijn fans was er één man die mij een kus wilde geven. Maar in plaats daarvan beet hij me in mijn wang! Dat vond ik natuurlijk erg vervelend. De security zag het niet. Ik zie het als een les voor de volgende keer, ik moet er rekening mee houden dat zoiets kan gebeuren." 

Talkshow

Nienkes verblijf in Brazilië bleef ook bij de media in het land niet onopgemerkt. Wat heet: Nienke werd uitgenodigd voor een interview in een talkshow op de landelijke televisie. "Dat item is op YouTube bijna 1,5 miljoen keer bekeken, terwijl dat kanaal normaal 300.000 kijkers per video trekt." 

Het artikel gaat verder onder de video.

De rest van haar tijd in São Paulo benutte ze om zelf video's op te nemen met bekende Braziliaanse vloggers die ze heeft leren kennen. En voor een bezoek aan een exclusieve party van YouTube-sensatie Kéfera, die 10 miljoen abonnees heeft. "Dat feestje kostte 200.000 Amerikaanse dollars. Ik wist niet wat ik meemaakte. Die vrouw is daar echt een koningin. Ik werd verblind door de lichten van alle camera's. Er waren ontzettend veel paparazzo, er was van alles te eten en te drinken en als gasten kregen we allemaal een kettinkje van witgoud, met de playbutton van YouTube erop. Ook vreemd: veel andere vloggers die daar waren, kenden mij bij naam. Ik kende hen echt niet allemaal, hoor! Het werkt schijnbaar zo in dat wereldje. Zij zien wellicht in dat ik over een tijdje over de grens van één miljoen aan abonnees op YouTube ga en willen dan misschien wel met mij samenwerken."

'Schattige, witte' bezienswaardigheid

Ze kan haar eigen populariteit nauwelijks bevatten, maar heeft wel geleerd waarom de Brazilianen zo van haar houden. "Van veel mensen in São Paulo hoorde ik dat ze me schattig vinden. Verder zijn ze gek op hele witte vrouwen. Nou, daar moet je in Nederland eens mee aan komen! Ik zie er in ieder geval anders uit dan de locals en dat vinden ze leuk. Blijkbaar beseffen Brazilianen niet dat er in Europa ook mensen wonen..."

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Op de foto met fans in Brazilië. © Twitter/Alana_Marques_

Sponsorinkomsten

De studente Media & Vormgeving aan het ROC van Twente in Enschede woont nog bij haar ouders in de Almelose wijk Schelfhorst, maar zou al van haar leven als vlogster kunnen bestaan. "Veel mensen denken dat je rijk kunt worden door YouTube, maar dat valt tegen. Ik krijg een bepaald bedrag per view, maar dat ligt niet hoog. Waar ik het vooral van moet hebben, zijn sponsorinkomsten. Als ik in een vlog bijvoorbeeld een product toon van een bepaald merk, kan mij dat geld opleveren. Maar ik neem niet alles aan, hoor. Het moet wel bij je passen. Laatst kon ik een samenwerking aangaan met een kledingapp, maar ik ben geen meisje dat veel met kleding bezig is. Dat aanbod heb ik dus afgeslagen."

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Nienke heeft haar koffer vol Braziliaanse souvenirs nog niet eens uitgepakt, maar moet al weer naar school. © Rikkert Harink

Vrijdag gaat Nienke met frisse tegenzin weer naar school. "Om eerlijk te zijn, werkt zo'n reisje naar Brazilië best demotiverend. In die zin dat ik nog geen trek heb om weer aan de slag te gaan. Maar ik wil door met mijn studie, om iets achter de hand te houden." Ondertussen blijft Brazilië trekken. "In augustus ga ik weer, dan naar Rio de Janeiro. Of ik in het land zou kunnen wonen? Zeker. São Paulo heb ik leren kennen als een prettige stad. Er is weliswaar een groot verschil tussen rijk en arm, maar het is er bijvoorbeeld erg schoon."

Vader Ronald, die bijna het hele gesprek op de achtergrond bleef, kan zich nu niet langer inhouden. Zijn vaderhart breekt. "Emigreren naar Brazilië? Niks d'r van!". Nienke lacht. Haar volgende video neemt ze gewoon weer op haar slaapkamer in Almelo op.

Almelo e.o.