Handhavers protesteerden afgelopen week in Rotterdam voor verdedigingsmiddelen. De gemeente Almelo vindt dat op dit moment niet nodig.
Volledig scherm
Handhavers protesteerden afgelopen week in Rotterdam voor verdedigingsmiddelen. De gemeente Almelo vindt dat op dit moment niet nodig. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Boa’s in Almelo trekken 13 keer bonnenboekje voor corona-overtredingen

ALMELO - De Almelose buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) hebben de afgelopen tijd in Almelo dertien boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente Almelo op vragen van de Partij voor de Vrijheid.

De PVV stelde de vragen ruimschoots voor de problemen die deze week onder meer ontstonden op het strand bij IJmuiden. Daar werd een aantal boa’s door een groep jongeren belaagd, toen ze een aanwezige op de bon wilden slingeren. De jongeren deelden rake klappen uit, waardoor één van de ambtenaren gewond raakte. 

Drukker en gevaarlijker

De Almelose partij wilde de informatie van de gemeente vooral omdat boa’s het door de coronamaatregelen een stuk drukker hebben. Het takenpakket is in de afgelopen maanden flink gegroeid en in sommige gemeenten moeten de boa’s vaker en harder optreden. Met de toegenomen drukte stapelen ook de veiligheidsrisico’s zich op. 

De Almelose boa’s lijken zich veilig te voelen. Voor zover bekend zijn er de afgelopen tijd geen situaties voorgevallen, waarin de handhavers zich onveilig voelden. 

Het aantal overtreders kan inmiddels hoger liggen, omdat de antwoorden van de gemeente inmiddels een week oud zijn. Het aantal kan vooral door de combinatie van mooi weer en de versoepeling van de regels oplopen. 

Voorzorgsmaatregelen

In Almelo nemen boa’s voor ze de straat opgaan verschillende voorzorgsmaatregelen. Zo dragen ze handschoenen, desinfecterende schoonmaakmiddelen en mondkapjes bij zich. Tevens hebben ze een portofoon bij zich om de hulp van de politie in te roepen. 

Geen wapens

Op dit moment ziet Almelo geen directe aanleiding om de boa’s te bewapenen. Daarvoor ligt het aantal incidenten nu te laag. In enkele delen van het land gaan stemmen op om de handhavers een gummiknuppel of traangas mee te geven. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.