Volledig scherm
Inbrekersgereedschap? Nee, materiaal voor grafonderhoud. Foto: Bert Kamp

Boosheid na inbraak in kerk Bornerbroek: 'God straft ze nog wel'

BORNERBROEK - Wie heeft het gedaan? Het is na de brutale inbraak in de Stephanuskerk in Bornerbroek de vraag waar iedereen in het dorp een antwoord op zoekt. Zijn het professionals van buitenaf? Of is het een inside job? Hoe dan ook; de dorpelingen zijn boos.

Wat moet een kerk met een voorhamer en een koevoet, voorwerpen die gebruikt werden voor de inbraak in de Stephanuskerk? Daar heeft Gerard Slot wel een antwoord op. Hij is een dag na de brutale inbraak, waarbij vooral collectegeld werd buitgemaakt, alweer vroeg in de kerk. „Die spullen staan in een schuurtje. Ze zijn voor grafonderhoud.”

Gereedschap op bekende plek
Slot houdt met andere vrijwilligers de dorpstuin en de naast de kerk gelegen begraafplaats bij. Met een voorhamer worden grafstenen van verlopen graven in stukken geslagen. Hij wijst. „Dat is de hamer die de inbrekers hebben gebruikt om de muur bij de kluis in te slaan.” In het schuurtje achter de kerk wordt het materiaal van de vrijwilligers opgeslagen. „Iedereen in Bornerbroek weet dat we dat hier bewaren”, zegt Slot.

Maar de vrijwilligers verwachten niet dat de inbraak het werk is van Bornerbroekers. „Al krijg ik wel het idee dat ze hier zijn geweest, de plek gezien hebben”, denkt voorzitter Ben Pigge van de Stephanusparochie. Aan concrete aanwijzingen ontbreekt het echter. Niemand lijkt iets gezien of gehoord te hebben. De inbrekers hebben vermoedelijk handschoenen gebruikt, waardoor er geen vingerafdruk gevonden is. Wel kwamen agenten voetstappen tegen.

Alarm
Bij kinderopvang Sam en Lot hebben inbrekers tevergeefs geprobeerd via een dakraampje binnen te komen, waarna ze een raam openbraken en alsnog naar binnen konden. Het ‘werk’ van de koevoet is in de kozijnen zichtbaar. Opvallend is dat bij de naastgelegen basisschool Stephanus in de nacht van zondag op maandag het alarm afging. Om 03.21 uur, vertelt directrice Marlon Oolderink. „De Almelose bewakingsdienst is gekomen, maar heeft niets verdachts gezien, ook geen sporen van braak. Maar ik verwacht dat ze het hier ook hebben geprobeerd.”

Burgerwacht
Ook de burgerwacht, waar Petra Tangena van het Brookhoes deel van uitmaakt, heeft geen idee. Aan serieuze tips ontbreekt het. „Je moet op dat moment al in het park hebben gelopen om iets te hebben kunnen zien.” Een andere vraag: zijn het bekenden of niet? Een vraag die ook Tangena zich gesteld heeft. „Want ze hebben toch de kelken netjes laten staan…”

Of de daders ooit gevonden worden? Het is de vraag. Maar boeten zullen ze, merkt een vrijwilliger op. „God straft ze nog wel.”

Almelo e.o.