Volledig scherm
Bornerbroek © Emiel Muijderman

Bornerbroek wil jongeren voor het dorp behouden

BORNERBROEK - Het aantal jongeren in Bornerbroek is in een paar jaar tijd hard gedaald. Waar in 2011 nog 190 mensen tussen de 18 en 24 jaar in het dorp naast Almelo woonden, waren dat er in 2015 nog 140. Dat schrijft de Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek in de nieuwe Dorpsvisie.

Een mogelijke verklaring voor deze forse terugloop is het gebrek aan woningen voor starters in het dorp. In de Maatkampslanden en op het Eiveko-terrein worden huizen gebouwd in een relatief hoge prijsklasse, zo’n 300 euro per vierkante meter. ‘Deze kavels zijn te duur voor starters’, schrijft de Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek in de visie. ‘Voor jongeren was gerekend op de mogelijkheid om op het Hoitink-terrein of het Rabo-terrein huisvesting te ontwikkelen. Dit is tot op heden niet gelukt.’

Dertig potentiële 'blijvers'
Daarom wordt momenteel gekeken of het mogelijk is om in het dorpshart appartementen te realiseren. De gemeente Almelo onderzoekt dit nu, geeft de voorzitter van Dorpsbelangen Bornerbroek Jan Bartels aan. „We weten van dertig jongeren dat ze graag in Bornerbroek willen blijven of hier weer opnieuw naartoe willen komen. Maar momenteel kunnen ze hier niets betaalbaars vinden en moeten ze uitwijken.”

Dat die jongeren er blijven, of weer terugkomen, is belangrijk voor de cohesie in het dorp, zegt Bartels. Het zou het sociale gebeuren in Bornerbroek anders op den duur in gevaar brengen. „We willen geen gat in de leeftijdsopbouw van het dorp.”

Broedende kip
Mocht de gemeente toestemming geven voor de bouw van appartementen, dan staat er al een projectontwikkelaar klaar. „Maar momenteel is de gemeente nog een kip die aan het broeden is. En die moet je niet storen.”

Almelo e.o.