Volledig scherm
Moskee Almelo © Lenneke Lingmont

Bouwplan nieuwe moskee Almelo valt in goede aarde

ALMELO - Dikwijls leiden bouwplannen van een moskee tot maatschappelijke onrust. Niet in Almelo. Het gaat om vervanging van de huidige uit 1974 daterende Yunus Emre Moskee aan de Bellavistastraat. De groeiende Almelose moslimgemeenschap kampt er met ruimtegebrek.

De Islamitische Stichting Nederland wil een eindje verderop op een braakliggend terrein op de hoek met de Nieuwe Sligtestraat een grotere moskee wil bouwen. Zeshonderd gelovigen moeten er tijdens een gebedsdienst kunnen knielen.

Eén reactie
Het benodigde ontwerpbestemmingsplan heeft recent ter inzage gelegen en leverde welgeteld één reactie op: van ZorgAccent, de toekomstige buurman aan de Bellavistastraat.

Parkeerproblemen en planschade
"We hebben niets tegen de bouw van een moskee, ook niet op de plek naast ons kantoor", verklaart ZorgAccent-directeur Toine van den Broek. Dat neemt niet weg dat ZorgAccent zich zorgen maakt over parkeerproblemen rond de toekomstige moskee, waar op eigen terrein zestig parkeerplaatsen zijn gepland. "Dat aantal vinden wij in relatie tot de capaciteit van de moskee erg weinig.'' Over mogelijke planschade: "Wij verwachten een forse waardevermindering van onze eigendommen. Wij zijn van mening dat de schade die dit met zich meebrengt niet voor onze rekening hoeft te blijven", aldus de zienswijze. De gemeente wordt een schadeclaim in het vooruitzicht gesteld.

Geen probleem
Vooruitlopend voorziet woordvoerder Cafer Kaplan van de bouwcommissie voor de moskee weinig problemen. "De dagelijkse gebedsdiensten worden door dertig tot veertig mensen bezocht." Slechts drie keer per jaar wordt een grote drukte bij de moskee verwacht.

Groeien
De groeiende moslimgemeenschap in Almelo telt ruim zesduizend zielen, vooral van Turkse komaf. De moskee wordt niet alleen voor de vijf dagelijkse gebedsdiensten gebruikt. Het is ook een ontmoetingsplek. Voor jong en oud worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Sparen
Cafer Kaplan van de bouwcommissie laat weten dat de nieuwe moskee een investering vergt van tussen de 2 en 3 miljoen euro. Geld dat de Almelose moslims zelf bijeen moeten brengen. Er zijn geen externe financiers, laat Kaplan weten. De woordvoerder voorziet dat in 2017 de architect zijn werk heeft gedaan. "Misschien kan de moskee er in 2019 staan. Het wordt een mooi en bijzonder gebouw, een aanwinst voor Almelo."

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.