Volledig scherm
© Frans Nikkels

Brandweer oefent twee dagen in tunnelbak verdiept spoor Almelo

ALMELO - Vanwege werkzaamheden aan de bovenleiding rijden er vandaag tot en met donderdag geen treinen tussen Hengelo en Deventer. Voor de brandweer een mooie gelegenheid om te oefenen in de tunnelbak van het verdiepte spoor in Almelo.

Brandweerlieden van kazernes uit Wierden en Almelo gaan vandaag en morgen de tunnelbak van het verdiepte spoor tussen station Almelo en station De Riet in. Beide korpsen komen, als er echt iets aan de hand is in de tunnelbak, als eerste in actie.  Maar nu gaat het dus om oefeningen. Uitgevoerd in nauwe samenwerking met spoorwegbeheerder ProRail.

De klus aan het spoor, waardoor er drie dagen geen treinen op het traject rijden, is volgens oefenleider Laurens Maarse van Brandweer Twente een ‘uitgelezen kans’ om te trainen op het verdiepte spoor.  „Oefenen is belangrijk om adequaat voorbereid te zijn op incidenten. En dat doen we dan graag zo realistisch mogelijk. We hebben voor onze manschappen en bevelvoerders verschillende realistische scenario’s voorbereid. Denk dan aan een brand in een trein en een ongeval waarbij een persoon bekneld zit”, schetst Maarse.

Toegang 

Hoe hulpverleners zich snel en veilig toegang tot de tunnelbak kunnen verschaffen, is volgens hem een belangrijk aandachtspunt. Naast de praktische trainingen krijgen de brandweermensen ook uitleg van ProRail over de veiligheidsvoorzieningen van een trein. „Kortom een uitdagend en leerzaam programma voor de brandweermensen, zodat ze goed voorbereid zijn én blijven op incidenten op het spoor en specifiek in de tunnelbak”, aldus Maarse.

In twee dagen zijn er verschillende oefeningen, die vanaf de openbare weg te bekijken zijn. Eén van de scenario’s geeft de brandweer alvast prijs. ‘Een brand in de trein met veel rookontwikkeling op het verdiepte spoor. Treinreizigers stappen uit de trein, maar het is niet duidelijk of ze allemaal veilig de trein hebben verlaten…’ 

Het verdiepte spoor - met lengte van een kilometer - ligt er deze maand tien jaar. Tot nu toe hoefde de brandweer er niet vanwege een calamiteit in actie te komen, laat een woordvoerder van de brandweer desgevraagd weten.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.