Volledig scherm
In september 2018 werden er meerdere invallen gedaan in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier. Meerdere personen werden opgepakt wegens hennepteelt. © ANP

Burak G. gaat verklaren over Almelose wietbende: 'Wil naar buiten voor ziek zoontje’

ALMELO - Burak G. wil een verklaring afleggen in de zaak rond de Almelose wietbende uit de wijk Nieuwstraatkwartier. Dat zei hij vrijdagmiddag in de rechtbank van Almelo. Ook zei hij ‘naar buiten’ te willen voor zijn zieke zoontje.

Burak G. zit sinds september in de penitentiaire inrichting in Veenhuizen. Vrijdag kwam hij voor de meervoudige kamer, waar de voorlopige hechtenis van G. en vijf andere verdachten wordt besproken.

Zijn vijfjarige zoontje is volgens raadsman Urcun ernstig ziek. „Hij is autistisch, verstandelijk gehandicapt en wordt binnenkort geopereerd. Volgens een deskundige kan het negatieve gevolgen voor het kind hebben wanneer u besluit de hechtenis van mijn cliënt niet te schorsen.” 

Goede baan

De adviezen van de deskundige gebruikte de advocaat tegen de rechtbank: „U hecht altijd waarde aan de adviezen van specialisten. Deze zegt dat het kind zijn vader nodig heeft. Waarom luistert u nu niet?” Het door justitie genoemde recidivegevaar is volgens raadsman Urcun niet aan de orde. „Zijn vriendin heeft een goede baan, een eigen woning en heeft geen schulden. Waarom zou mijn cliënt teruggaan naar zijn oude leven?” 

Verklaren

Zelf zei G. tegen de rechtbank: „Geef mij maar een enkelband, dat maakt mij niets uit. Ik trek toch bij mijn vriendin in, zij woont niet in de wijk. Als ik geen zoontje had zou ik dit allemaal accepteren. Maar als ik mijn zoontje verlies, heb ik helemaal niets meer.” In de rechtbank van Almelo gaf G. tevens aan dat hij een verklaring af wil leggen. Tot op heden hield hij zijn mond dicht.

G. wordt er onder meer van verdacht dat hij contacten onderhield met de eigenaren van de drugspanden in Almelo, die in deze zaak ‘katvangers’ worden genoemd. Ook zou hij mensen sturen naar de kwekerijen wanneer er wiet geknipt moest worden. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie G. er van dat hij ‘klusjes’ opknapte voor de gebroeders T. 

Spanning

Ook verdachte Paul S. wil graag terug naar zijn gezin. Hij werd onlangs overgeplaatst naar de gevangenis in Zwolle. De broers Selim en Serdal T., die door justitie worden gezien als twee kopstukken in de criminele organisatie, gaven vrijdagochtend ook al aan dat hun kinderen de belangrijkste redenen zijn om het proces in vrijheid af te wachten. Zo zouden de kinderen van Selim hem enorm missen, en zou de spanning in het gezin van Serdal soms om te snijden zijn.

Of de verdachten terug kunnen naar hun gezin blijkt vrijdagmiddag, nadat alle zes verdachten zijn voorgekomen. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.