Volledig scherm
Het plan van CGN en Pagedal Care. Infografiek Petra Meulman

Buren in verzet tegen centrum Noorse Broeders Almelo

DEN HAAG/ALMELO - Omwonenden van het geplande ontmoetingscentrum van de omstreden Christelijke Geloofsgemeenschap Nederland (CGN) aan de Grote Bavenkelsweg in Almelo, wilden vrijdag bij de Raad van State realisatie van dat centrum voorkomen. Ze probeerden het bestemmingsplan vernietigd te krijgen, dat de gemeente maakte voor de CGN.

De CGN is nu nog een stukje verderop gehuisvest, naast Urenco. Het plan van de kerk is een religieus centrum te bouwen met onder meer een ontmoetingscentrum, sportvelden, ruimtes voor kinderopvang, kantoren, vergaderzalen en een parkeerterrein voor tweehonderd auto's. Bij het centrum worden jaarlijks ongeveer 70.000 bezoekers verwacht.

Groene buffer
De omwonenden vinden dat de nieuwe locatie in strijd is met Almelo’s eigen buitengebiedbeleid. Woordvoerder Mossel zei dat dit gebied tussen Zenderen en Almelo een groene buffer moet blijven, om te voorkomen dat Zenderen en Almelo aan elkaar groeien. De gemeente Almelo zegt dat het nieuwe terrein negen hectare groot is en er maximaal 3.000 m2 gebouwen van 10 meter hoog mag worden gebouwd, in een parkachtige omgeving. Bovendien gaat Urenco, dat het huidige terrein van CGN koopt, daar alle bebouwing slopen en er een bos aanleggen, verklaarde een woordvoerster.

Duistere praktijken
De omwonenden wezen op de publicaties over de CGN onlangs. De kerk, beter bekend als de ‘Noorse Broeders’, wordt beschuldigd van duistere financiële praktijken. Reden waarom Mossel vindt dat de gemeente Almelo in het kader van de Bibob een integriteitsonderzoek naar CGN moet uitvoeren. Daar zou een meerderheid van de Almelose gemeenteraad het mee eens zijn, beweerde Mossel. De woordvoerder van CGN ontkende in alle toonaarden dat zijn organisaties zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering, kinderarbeid en andere criminele activiteiten. Het is overigens de vraag of het ontbreken van een zogenoemd Bibob-advies in een bestemmingsplanprocedure een reden is om dit bestemmingsplan te vernietigen.

De Raad van State doet binnen zes tot twaalf weken uitspraak.

Almelo e.o.