Volledig scherm
Burgemeester Jon Hermans roept op tot nette dialoog en hoopt dat anonieme schelders zich melden. Foto: Annina Romita

Burgemeester Almelo roept op tot nette dialoog over aangevallen ambtenaar

ALMELO - De Almelose burgemeester Jon Hermans heeft er lang over nagedacht of ze op deze manier het debat wel moest aanzwengelen. Uiteindelijk stuurde ze toch deze tweet de wereld in: Aan alle anonieme twitteraars en/of alias; zeg wie je bent en we kunnen echt een gesprek aan #anoniemdurfjewelteschreeuwen

Een 53-jarige ambtenaar werd deze week door een bezoeker van het stadhuis met een hamer geslagen. Mogelijk dreef een psychose de man tot zijn daad; de ambtenaar was vrijwel zeker een willekeurig slachtoffer. Voor zover bekend had de man geen conflict met de gemeente. Niettemin leidde de aanval tot veel beledigende, kwetsende en soms zelfs bedreigende reacties. Ze komen via Twitter en per mail. In de trant van een oproep, bijvoorbeeld: „Burgers moeten het recht in eigen hand nemen.” En: „Deze aanvaller verdient een lintje.”

Volgens Hermans laat ze van een aantal reacties onderzoeken of die nopen tot verdere, mogelijk zelfs juridische actie. „Het gaat te ver om te zeggen dat daarin echt concrete bedreigingen staan. Maar ze geven geen goed gevoel. Ze zijn over de grens.”
Veel andere reacties waren minder beangstigend, maar wel ‘over alle fatsoensgrenzen’, vindt Hermans. „En over die tendens maak ik me grote zorgen. Ik wil graag dat mensen deelnemen aan het maatschappelijk debat, maar vertel je gevoelens met open vizier. Dan ben ik bereid het gesprek aan te gaan. Maar anoniem schelden, kwetsen en dreigen vind ik schadelijk voor onze samenleving. Het leidt tot meer en meer verruwing. Mensen moeten begrijpen dat ze met anoniem kwetsen iets losmaken bij anderen. Let op je woorden.”

De burgemeester benadrukt wel dat de steunbetuigingen ‘gelukkig verreweg nog in de meerderheid zijn’. „We krijgen ook veel meelevende kaartjes en zelfs bloemen.”

Almelo e.o.