Burgemeester heeft kritiek op snelle samenvoeging fracties in Almelo

ALMELO - Burgemeester Jon Hermans heeft kritiek op het snelle besluit van BBA, ALA en Almelooooo om een gezamenlijke raadsfractie te vormen. De drie partijen hadden dat voor de verkiezingen moeten doen en niet de dag erna, aldus de burgemeester.

,,Het is de vraag of en in hoeverre de kiezer zich daarin herkent’’, zei Hermans in het programma Ochtendhumeur van RTV Oost. Ze wilde de samenvoeging geen kiezersbedrog noemen. ,,Dat hoort u mij niet zeggen.’’ Maar wel: „Ik denk dat het helderder zou zijn geweest naar de kiezer toe om vantevoren aan te geven dat ze van plan waren samen te werken als ze gekozen zouden worden.”

Samenwerking juicht burgemeester Hermans toe. „Dat moet om de stad bestuurskrachtiger te maken en met elkaar te gaan voor het grote belang van Almelo in plaats van voor de kleine, eigen deelbelangen.”

Burgerbelangen (BBA), ALA en Almelooo vormen als Lokaal Almelo Samen (LAS) één fractie vormen. Het wordt met zeven zetels de grootste raadsfractie. Het CDA kreeg bij de verkiezingen zes zetels en is daarmee de grootste partij in de raad.

BBA, ALA en Almelooo blijven als afzonderlijke partijen voortbestaan, maar als LAS willen ze wel een wethouderspost claimen in het nieuwe college. De drie partijen gingen voor de verkiezingen een lijstverbinding aan, die ALA een restzetel opleverde.

Almelo e.o.