Volledig scherm
Het servicegebouw van de Christelijke Gemeente Nederland is één van de geplande bouwwerken op De Bavinckel. © Christelijke Gemeente Nederland

Buurt opnieuw in opstand tegen bouwplannen op De Bavinckel aan rand van Almelo

ALMELO - Buurtbewoners zijn er allesbehalve blij mee, maar de Christelijke Gemeente Nederland (CGN) mag beginnen met de bouw van het gedroomde religieuze centrum op De Bavinckel tussen Zenderen en Almelo. Toch wil de buurt nog proberen een stokje te steken voor de plannen door opnieuw in bezwaar te gaan. 

Al jaren is het kerkgenootschap bezig met de plannen voor een ontmoetingsplek, beheerderswoning, sportfaciliteiten en een gebedsruimte op het grote stuk grond aan de Almelosestraat. Sinds 2011 om precies te zijn. De kritische noten uit de buurt waren de laatste jaren niet van de lucht, maar de Raad van State veegde die commentaren drie jaar geleden van tafel. De CGN, in de volksmond ook wel bekend als de Noorse broeders, mocht daar gewoon bouwen.

Gebouwen in het zicht

Kritiek uit de buurt spitste zich grotendeels toe op de bouwplannen. Gebouwen in het groen zouden het uitzicht verpesten. Dat de CGN de laatste jaren flink onder vuur ligt, onder meer vanwege het sektarische karakter, uitbuiting en vermeende kinderarbeid hielp daarin ook niet mee.

Met de laatste bezwaren wil de buurt de bouw van de beheerderswoning voorkomen. Daarvoor kreeg de kerk eind 2019 een omgevingsvergunning. De gemeente Almelo ziet echter weinig reden om daarin mee te gaan. Het grootste deel van de bezwaarmakers is volgens de gemeente bovendien geen belanghebbende, omdat ze op flinke afstand van De Bavinckel wonen. 

De bezwaarschriftencommissie buigt zich de komende weken over deze discussie en doet dan uitspraak. 

  1. Alarmfase 1: weer ligt er een psychiatrisch patiënt in het Almelose water
    PREMIUM

    Alarmfase 1: weer ligt er een psychia­trisch patiënt in het Almelose water

    ALMELO - Alarmfase 1 woensdagmorgen aan de Haven Noordzijde in Almelo: persoon te water. Hulpdiensten zijn snel en massaal ter plaatse. De onfortuinlijke vrouw is dan al door omstanders op de kade geholpen. Het blijkt, niet voor de eerste keer, te gaan om een cliënt van Dimence, de nabijgelegen instelling voor geestelijke gezondheidszorg in het Westerdok. Vijf vragen over de incidenten aan Dimence-woordvoerster Rita Kamphuis.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen