Volledig scherm
Jos de Blok. © Lenneke Lingmont

Buurtzorg-directeur Jos de Blok: '60 procent ziekenhuizen verdwijnt'

ALMELO - Over tien jaar is 60 procent van de ziekenhuizen verdwenen en komen medisch specialisten bij patiënten aan huis. Dat voorziet Jos de Blok, oprichter en directeur van Buurtzorg.

„De helft van alle ziekenhuisbehandelingen kan bij de patiënten thuis plaatsvinden”, zegt De Blok. „Soms moeten ze met de ambulance naar het ziekenhuis komen om een onderzoek te doen dat ook thuis zou kunnen. Dat is nergens voor nodig.”

Overleg
De Blok is al in overleg met internisten hierover. „Ik had onlangs een afspraak met een internist. Zij zei: ‘We trekken de mensen onnodig steeds het ziekenhuis in. We zouden veel beter regelmatig op bezoek kunnen gaan bij de mensen aan huis’.”

Techniek
Volgens De Blok is de techniek daar allang geschikt voor. „Een punctie kun je ook thuis doen. We zijn gewend dat het routines zijn die in het ziekenhuis plaats hebben. Ze krijgen het niet betaald als het elders gebeurt. Het systeem van hoe we de gezondheidszorg betalen, belemmert ons de zaken anders te doen. 50 procent van wat er in het ziekenhuis gebeurt, hoeft niet daar te gebeuren. Dat kan thuis of in een gebouw in de wijk.”

Pleidooi
In een interview in de Twentsche Courant Tubantia houdt De Blok een pleidooi voor zorg in de wijk. „Begin bij de patiënt. Of het nou verpleeghuizen zijn, GGZ-instellingen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten, jeugdzorg of de ziekenhuizen: het instituut is steeds meer leidend geworden. Terwijl ik zeg: ‘Als je redeneert vanuit het belang van de patiënt zou het veel verstandiger zijn om een infrastructuur in de wijk op te bouwen’.”

Almelo e.o.