Volledig scherm
Jos de Blok van Buurtzorg © Emiel Muijderman

Buurtzorg uit Almelo voor derde keer op rij 'beste werkgever van Nederland'

ALMELO - Jos de Blok uit Almelo is met zijn organisatie Buurtzorg opnieuw verkozen tot 'beste werkgever van Nederland'.

Hoeveel managers heeft een zorgorganisatie nodig met 850 locaties, 70.000 cliënten en 275 miljoen euro omzet? Het antwoord: 2. De een is Jos de Blok, de ander zijn vrouw Gonnie. Almeloër De Blok is tevens eigenaar en directeur van Buurtzorg.

Dinsdag werd het bedrijf van Blok voor de derde keer op rij beste werkgever van Nederland. De prijs is uitgereikt in Amsterdam. Buurtzorg is booming. Drie weken terug waren er nog 25 Japanners in Almelo, om de kunst af te kijken. In veel andere landen wordt al gewerkt volgens het concept dat de Tukker bedacht.

Management slecht voor gezondheid
„Management is een probleem", zegt De Blok. ,,Denken vanuit managementstructuren en managementtaal leidt tot managementgedrag en dat is slecht voor de gezondheid. Dat is echt bewezen. Managers lijden er zelf ook onder. Ze krijgen last van stress en slechte relaties.”

Makkelijk doen als het makkelijk kan
De Blok begon halverwege in 2007 met Buurtzorg. Kleine teams in de wijk, geen managers, niet eindeloos vergaderen, maar praktische hulp. De verpleegkundige aan het bed vraagt wat er nodig is, en zorgt dat het gebeurt. Zo makkelijk kan het zijn. Hij begon in Bemmel, en nu zit Buurtzorg in 90 gemeenten. Buurtzorg groeit nog steeds.

Almelo e.o.