CDA en CU: ‘Almelo een van de eerste gemeentes met drone-show in plaats van vuurwerk’

VideoALMELO - Almelo moet als één van de eerste gemeenten in Nederland overwegen een drone-show te houden tijdens de jaarwisseling. Deze show is een alternatief voor een vuurwerkspektakel in Almelo. 

De Almelose drone-show komt uit de koker van de politieke partijen CDA en ChristenUnie. De partijen brachten dinsdagavond een voorstel in om met z’n allen eens goed na te denken over een alternatief voor de huidige viering van oud & nieuw, waarbij mensen nog gewoon thuis hun vuurwerk afsteken. De gemeente Almelo gaat die alternatieven nu onderzoeken. 

Drone-shows zijn tegenwoordig al zeer populair in landen als Singapore en China. Daar zijn de shows vaak gigantisch met duizenden drones. In Brugge was afgelopen jaarwisseling een kleinere show met zo’n honderd drones. Het lichtspektakel lijkt sterk op vuurwerk, maar dan zonder de schadelijke en gevaarlijke effecten. In Deventer en Zwolle spelen soortgelijke ideeën.

Kans groot op verbod

De kans dat het vuurwerkbeleid in Nederland ingrijpend verandert, lijkt steeds groter te worden, nu onder meer de regeringspartijen CDA en VVD zich ook uitspreken voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Al langere tijd gaan er in verschillende steden en dorpen stemmen op voor gemeentelijke vuurwerkshows of alternatieven daarvoor.  

De Almelose afdelingen van CDA en ChristenUnie vinden dat de gemeente daar zo snel mogelijk een knoop in moeten doorhakken. Zo’n alternatief voor consumentenvuurwerk is de genoemde drone-show. 

Vuurwerkshows

De grote vuurwerkshows, geregeld door de gemeente of wijkverenigingen, vormen een tweede optie. Als het aan de twee partijen ligt, moet dat alternatief de komende jaarwisseling al in gaan. 

De droneshow in Singapore van afgelopen jaarwisseling was een gigantisch spektakel.
Volledig scherm
De droneshow in Singapore van afgelopen jaarwisseling was een gigantisch spektakel. © Getty Images

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.