rechtbank Almelo stock
Volledig scherm
rechtbank Almelo stock © Emiel Muijderman DTCT

Cel geëist tegen Almeloër na ‘bewuste aanrijding met motoragent’

ALMELO - Het Openbaar Ministerie eist zes maanden cel en een jaar rijontzegging geëist tegen de 25-jarige Omid R. uit Almelo. Dat gebeurde dinsdag tijdens de strafzaak waarbij de verdachte zelf niet aanwezig was.

De geboren Afghaan slalomt en bumperkleeft in september 2016 op de A35 tussen het verkeer door, toen een ervaren motoragent hem in de smiezen kreeg. De agent ging naast de Almeloër rijden, maakte oogcontact en zette zijn ‘volgbord’ aan toen hij zijn tweewieler voor de bestelwagen van de verdachte stuurde.

Vervolgens zou er iets gebeurd zijn dat officier van justitie Karel de Valk omschrijft als „levensgevaarlijk” en „zwaar respectloos voor politieagenten”: R. trekt op en rijdt tegen de achterkant van de politiemotor aan. „Het is een wonder dat de agent overeind bleef. Want bij een val zou hij echt overreden kunnen worden.”

‘Hij remde’

Klaas ter Mors, de advocaat die bij afwezigheid van zijn cliënt het woord voerde, zegt dat het slachtoffer moet hebben geremd. „Daardoor kon de aanrijding gebeuren. Er zijn zelfs stukken uit het dossier gelaten waaruit dat blijkt.” Officier De Valk doet die beschuldigingen af als onzin.

Als R. even na de aanrijding door de politie wordt ingerekend probeert hij - zoals de rechtbank het omschrijft - ‘een bondje’ te sluiten met de agenten die hem naar de cel brengen: een van de agenten is kennelijk moslim, en krijgt van de Almeloër mee ‘dat moslims elkaar moeten beschermen in plaats van te arresteren'. Als de agent R. toch aflevert bij het arrestantencomplex krijgt hij van de verdachte te horen dat hij een ‘kafir’ (ongelovige) is.

Strafverzwaring

De richtlijn van het OM zegt dat een strafeis van vier maanden en een jaar rijontzegging op zijn plaats is, maar volgens officier De Valk zijn er redenen voor een zwaardere eis. Zo heeft de verdachte meerdere veroordelingen op zijn naam, waar onder meer beledigingen van agenten.

De rechtbank doet op 28 mei uitspraak.

  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.