Volledig scherm
© Dennis Bakker/ News United

Celstraf geëist voor schietpartij op klaarlichte dag in Enschede

ALMELO - Justitie wil dat Michael N. (30) een celstraf van 2,5 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, krijgt opgelegd. Dat bleek vrijdagochtend in de Almelose rechtbank. N. schoot eind april in zijn woonplaats Enschede op klaarlichte dag een man in zijn been. Na een jarenlang slepende familievete, die nog altijd niet is beslecht.

De schietpartij vindt op 30 april plaats op de kruising van de Hoge Bothofstraat met de Oldenzaalsestraat in Enschede. Daar heeft N. even daarvoor al een confrontatie met het latere slachtoffer. Bij die confrontatie steekt de belager met een mes in op de auto van N. Het hele gebeuren is op dat moment te volgen via Facebook, waar het slachtoffer een zogenaamde livestream uitzendt.

Omstanders zien pistool

Michael N. rijdt daarna naar huis, waar hij hoort dat zijn tegenstander hem achterna zit. Als de mannen elkaar vervolgens treffen, wordt er nog steeds met een mes richting N. gedreigd. Hij zwaaide met zijn mes alsof hij Zorro was", aldus de verdachte. Meerdere omstanders zien daarop dat N. zich niet bedenkt, een pistool trekt en op de benen van zijn belager richt. Op een afstand van zo'n anderhalve meter schiet hij twee keer: één keer in het been, de andere kogel ketst af op de straat.

Officier van justitie Carlo Dronkers neemt het N. kwalijk dat hij op straat loopt met een pistool, en kogels afvuurt die ook omstanders hadden kunnen raken. „Dit soort zaken hebben een enorme impact, op slachtoffers en omstanders. Mensen die nooit worden geconfronteerd met rondvliegende kogels en schietpartijen. Die mensen zijn door u beschadigd. Net als uw gezin.” Naast de geëiste celstraf wil hij dat N. ook een contactverbod met zijn slachtoffer krijgt opgelegd. Want de familievete is door de schietpartij nog niet opgelost.

Spijt

Michael N. geeft alle gebeurtenissen toe. Hij zegt te hebben gehandeld uit angst, na een vete tussen twee families die al tien jaar lang voortsleept. Agressie, bedreigingen en geweld over en weer zijn daarbij aan de orde van de dag. „Ik had hem niet willen schieten, ik heb ook een geloof. Ik praat niet goed wat ik heb gedaan. Daar voel ik me schuldig over.”

Advocaat Jeroen Michels, die N. bijstaat, vroeg de rechters een straf van 24 maanden, waarvan 15 voorwaardelijk, op te leggen. Want dat er geschoten was staat vast en had niet mogen gebeuren.

Wel gaf Michels het slachtoffer, die zelf in de familievete een grote rol speelt, een veeg uit de pan: „Meneer vordert een schadevergoeding van duizenden euro's, maar mij lijkt een bedrag van 150 euro op zijn plaats. Dan kan hij een grote spiegel kopen om eens in te kijken. Want hij speelt hier de vermoorde onschuld, maar dat is onterecht gezien de hele geschiedenis.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.