Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Cogas gooit Ziggo van de kabel, abonnees moeten naar Caiway

ALMELO - Tienduizenden Ziggo- abonnees in Noord- en delen van centraal Twente moeten verplicht overstappen naar de nieuwe provider Caiway. Daarover krijgen zij vandaag een brief van Cogas. 

De overstap is nodig, omdat netwerkbeheerder Cogas heeft gekozen voor deze nieuwe partner. Daarmee verdwijnt Ziggo van de Cogas-kabel.

Coaxkabelnetwerk
Cogas koos voor Caiway, omdat dit telecombedrijf zowel pakketten voor traditionele coaxkabel als voor glasvezel aanbiedt. Ziggo heeft alleen kabelpakketten en wil niet over op 100 procent glasvezel. Cogas beheert het ‘gewone’ coaxkabelnetwerk in een groot deel van Twente, met name in het noorden van de regio, maar ook in bijvoorbeeld Hof van Twente.

Zelf aanvragen
Via het Cogasnetwerk wordt nu een standaard analoog tv-abonnement aangeboden. Wie meer wil via de kabel, kan dat nu alleen regelen via Cogas-partner Ziggo. Die biedt extra tv-zenders, digitale en interactieve tv en internet en bellen via de kabel. Cogas heeft besloten om met ingang van volgend jaar verder te gaan met een nieuwe partner, Caiway. Voor de Cogas-Ziggo-abonnees betekent dat dat ze verplicht moeten overstappen, omdat Ziggo dan van hun kabel verdwijnt. Het Ziggo-abonnement wordt automatisch beëindigd, maar het nieuwe abonnement bij Caiway moet door de klant zelf worden aangevraagd.

Capaciteit
Ziggo mag de klanten namelijk niet automatisch overdoen aan een ander bedrijf. De verplichte keuze in het verleden voor Ziggo, en nu dus voor Caiway, is voor een coaxnetwerk overigens niet ongewoon. De capaciteit van dergelijke netwerken is te klein om bedrijven onbeperkt toegang te bieden en dus hebben veel coax-netwerkbeheerders in Nederland een contract met één vaste provider. Anders ligt dat bij glasvezel. De capaciteit van die verbindingen is veel groter en daardoor kunnen via glasvezel meer providers hun diensten aanbieden.

2015
Glasvezelnetwerkbeheerders zijn dan ook verplicht hun netwerk beschikbaar te stellen aan verschillende providers. Reggefiber, de concurrent van Cogas in de aanleg van glasvezel, biedt de klant bijvoorbeeld keuze uit vijftien providers. Bij Cogas is de keuze voorlopig beperkt: alleen Caiway heeft momenteel toegang tot het netwerk. In de loop van volgend jaar komen daar wel andere providers bij, maar het is nog niet duidelijk wie dat worden en per wanneer ze hun diensten aanbieden. De overgang van Ziggo naar Caiway vindt in januari/februari 2015 plaats. Abonnees krijgen van Caiway te horen op welke dag ze aan de beurt zijn.

Almelo e.o.