Volledig scherm
Het terrein waar de nieuwe moskee moet komen. © Lenneke Lingmont

College achter plan nieuwe grotere moskee in Almelo

ALMELO - Het bestemmingsplan voor een nieuwe moskee aan de Bellavistastraat is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

De enige zienswijze, ingediend door toekomstige buur ZorgAccent, is door het college verworpen. ZorgAccent vreest planschade en parkeerproblemen. Volgens het college is de kans op planschade ‘nihil’. Ook parkeren hoeft, volgens B en W, geen problemen op te leveren. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan voor de moskee.

Ruimtegebrek

Het gaat om vervanging van de huidige uit 1974 daterende Yunus Emre Moskee aan de Bellavistastraat. De groeiende Almelose moslimgemeenschap kampt er met ruimtegebrek. Vandaar dat de Islamitische Stichting Nederland een eindje verderop op een braakliggend terrein op de hoek met de Nieuwe Sligtestraat een grotere moskee wil bouwen. Zeshonderd gelovigen moeten er tijdens een gebedsdienst kunnen knielen.

In het ontwerpbestemmingsplan is de bouwhoogte op 14 meter bepaald. De twee minaretten, maximale doorsnee 3 meter, mogen 30 meter hoog worden. Het grondoppervlak van de nieuwe moskee bedraagt volgens de plankaart van de nieuwbouw 1.200 vierkante meter.

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.