Volledig scherm
Oefentherapeut Jessy Oude Nijhuis oefent met een leerling van De Bonkelaar © Lars Smook

Computers aan de kant op Almelose basisscholen

ALMELO - Op de openbare basisscholen in Almelo worden met ingang van dit schooljaar lessen in het zitten aangeboden. 'Zit met Pit' maakt kinderen op jonge leeftijd bewust van een goede houding.

De computers worden deze weken voor even aan de kant geschoven. Jessy Oude Nijhuis van Therapiecentrum Almelo-Noord vraagt met behulp van lessen 'Zit met Pit' aandacht voor de houding die kinderen aannemen achter hun laptop en schoolbank. "Op onze basisschool wordt veel gewerkt met computers, laptops en tablets. Een goede houding is dan net zo belangrijk als het goed kunnen werken met het apparaat. Jong geleerd is immers oud gedaan", aldus Annet Kempers, directeur van De Bonkelaar.

Onderschat
Het lessenpakket wordt binnen stichting OPOA (Openbaar Primair Onderwijs Almelo) aangeboden aan kinderen uit de groepen 5 en 6. Volgens Oude Nijhuis wordt een goede houding onderschat: "Als het hoofd van een kind recht op de romp staat weegt het gemiddeld 4 tot 5 kilo. Als het hoofd voorover gebogen wordt en dus een verkeerde houding wordt aangenomen wordt dit gewicht verviervoudigd naar bijna twintig kilo."

Aan de hand van een gedicht op het digitale schoolbord werd de kinderen een goede zithouding aangeleerd: 'Houd je vuist tussen tafel en maag, recht je rug, dan blijven je schouders laag.' De kinderen gaven massaal gehoor aan het gedicht. Op De Stapvoorde en De Tandem zijn de lessen geweest. De komende weken is het de beurt aan de leerlingen van De Weier en volgen ook de andere basisscholen in Almelo.

Volledig scherm
Oefentherapeut Jessy Oude Nijhuis legt het belang van een goede houding uit © Lars Smook

Almelo e.o.