Volledig scherm
Het pand van Megahome in Almelo. © Carlo ter Ellen

Curator wil aandelen die Megahome heeft verkopen: 'Veel interesse'

ALMELO/ZENDEREN - Het faillissement van Megahome is een complexe zaak. Wat cijfers op een rij: 29 vennootschappen, meer dan 1.000 bouwkavels en 70 afgebouwde woningen. Curator Jan van der Hel heeft het megaproject opgedeeld in 77 dossiers. Hij heeft al biedingen op bouwpercelen gehad.

Megahome.nl en drie zustervennootschappen vielen vorige maand met veel geraas om. Het imperium van projectontwikkelaar Willy Welles uit Zenderen is echter nog niet helemaal ingestort.

Bouwgrond verkopen
Megahome werkt nog in een aantal commanditaire vennootschappen (cv’s) samen met andere Twentse aannemers, zoals Roosdom Tijhuis, Wessels en Ter Steege uit Rijssen en met Plegt-Vos uit Oldenzaal. In wisselende samenstelling heeft Megahome met deze partnerbedrijven in Noord- en Oost-Nederland bouwgrond gekocht. Curator Jan van der Hel zal proberen de aandelen die Megahome heeft in deze samenwerkingsverbanden te verkopen aan de andere partners.

„Er is veel interesse. Ik heb al concrete biedingen gehad op bouwpercelen. Maar ik moet wel eerst weten welke gronden er wel en géén eigendom zijn van Megahome. Daarover loopt bij het gerechtshof nog een procedure tussen het bedrijf en de Rabobank. Voordat het hof uitspraak doet, en dat gebeurt zeker dit jaar niet meer, kan ik niet zoveel”, zegt Van der Hel.

Schuldeiser
Rabobank Midden-Twente in Hengelo is met een vordering van 197 miljoen euro de grootste schuldeiser in het faillissement. Verder vordert projectontwikkelaar Vesteda uit Amsterdam 17 miljoen. Vesteda leende Megahome zes jaar geleden 17 miljoen euro voor de aankoop van bouwgrond in Emmen. Maar de bouw van ruim 1.200 woningen die Megahome in Emmen zou realiseren kwam nooit van de grond. Het was ook de gemeente Emmen die het faillissement van Megahome aanvroeg, omdat Emmen nog 1,4 miljoen euro aan niet betaalde facturen, rente en schadevergoeding claimde.

Vete
Het bankroet van de andere vennootschappen van Megahome werd aangevraagd door de Rabobank Midden-Twente. Megahome en de bank liggen al sinds 2009 met elkaar overhoop. De Rabobank zegde in 2012 het krediet op van de projectontwikkelaar. „De Rabobank wilde destijds meer zekerheden van Megahome en toen ze die niet kreeg werd de kredietkraan dichtgedraaid”, schetst curator Van der Hel. „Megahome heeft zijn activiteiten en het personeel toen overgeheveld naar een nieuw bedrijf: Nebo Vastgoed. Ook grondstukken die Megahome in bezit had werden overgeheveld naar Nebo, maar daar maakte de Rabobank bezwaar tegen. De Rabobank heeft die procedure gewonnen bij de rechtbank Almelo, maar het hoger beroep loopt nog bij het gerechtshof.”

Rond het moment dat Welles en de Rabobank in 2009 ruzie kregen, keerde eigenaar Welles van Megahome zichzelf en/of zijn kinderen tot grote woede van de bank 18 miljoen euro dividend uit. Megahome verkeerde op dat moment al in grote problemen. Of die actie voor curator Van der Hel reden is om Welles wegens wanbestuur persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade in het faillissement, kan hij nog niet zeggen.

Het is voor Van der Hel het grootste faillissement dat hij in zijn 25-jarige loopbaan als curator op zijn bord kreeg. Van der Hel heeft het megaproject opgedeeld in 77 dossiers en wikkelt het af met hulp van vier kantoorgenoten. „Groot is het zeker, maar niet super hectisch. Die gronden liggen er volgend jaar nog wel en die 70 al afgebouwde huizen zijn er dan ook nog. Al worden die niet meer waard als ze niet worden bewoond.”

Almelo e.o.