Mieke Abbink (13) op haar motor. Ze racet tussen de jongens
Volledig scherm
Mieke Abbink (13) op haar motor. Ze racet tussen de jongens

De Almelose Mieke is pas 13 en nu al een groot racetalent

ALMELO - Het is niet voor mietjes. Je moet lef hebben en houden van snelheid. Af en toe een duwtje geven hoort erbij. En je moet zeker geen angst hebben om te vallen. Motorwegrace is een echte machosport. Niet verwonderlijk dus dat het vooral mannen zijn die de rechterpols zo lang mogelijk op vol gas houden. De Almelose Mieke Abbink is het enige meisje in het startveld van de Honda NSF100 cup. Een bijzondere verschijning.

Tot een jaar geleden had Mieke bij wijze van spreken alleen nog maar gereden op een fiets met terugtraprem. Maar het kan verkeren: het seizoen zit er nu zo'n beetje op en Mieke staat veertiende in een veld van twintig rijders. Niet verkeerd voor een beginner. Volgend jaar pakt haar vader en sponsor Jan Abbink de zaken groter aan. De Red Bull Rookies Cup lonkt, het uiteindelijke doel voor de jonge Abbink.

Virus
Dat Mieke Abbink besmet is geraakt met het wegracevirus is niet verwonderlijk. Vader Jan heeft jarenlang talentvolle coureurs uit binnen- en buitenland gesteund en is een groot wegracefan. Coureur Jasper Iwema heeft zelfs een tijdje bij de familie Abbink ingewoond. Als Iwema aan het sleutelen was stond de jonge Mieke er altijd met de neus bovenop.

In de wolken
Maar Mieke zélf op een racemotor? Dat is een ander verhaal. "Ik heb altijd geprobeerd het tegen te houden", zegt vader Jan. "Ik heb in de loop van de jaren ook de andere kant van de motorsport gezien." En als het dan om je eigen dochter gaat... "Ik dróómde ervan", zegt Mieke. Toen de Almelose een fikse tegenslag te verwerken kreeg, ze heeft suikerziekte, was haar vader 'om'. De racemotor werd een soort cadeau. De verrassing was groot toen daar afgelopen winter ineens een Honda NSF100 stond met haar naam op de kuip. Mieke Abbink was in de wolken.

Mieke Abbink is pas 13 jaar en doet mee met motorraces tussen de jongens
Volledig scherm
Mieke Abbink is pas 13 jaar en doet mee met motorraces tussen de jongens © Bert Kamp

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.