Volledig scherm
Vooraanzicht van de vernieuwde Klokkenbelt

De Klokkenbelt in Almelo ondergaat flinke renovatie

ALMELO - De Klokkenbelt aan de Vriezenveenseweg ondergaat vanaf april een grootschalige renovatie. Er komen 66 appartementen voor mensen met hersenletsel. InteraktContour ontwikkelt de appartementen samen met woningstichting St. Joseph, de eigenaar van het gebouw. Begin 2018 moeten ze klaar zijn.

Naast de appartementen is er de wens voor een gezondheidscentrum in het voormalige verzorgingshuis. St. Joseph is daarvoor in gesprek met diverse zorgaanbieders. De Twentse Zorgcentra heeft al een woonlocatie in De Klokkenbelt en blijft er ook. Het complete gebouw ondergaat een grote verbouwing. "Aan de buitenkant lijkt het straks een heel nieuw gebouw. Het is een complete transformatie", zegt Ate van Houten van St. Joseph.

Contracten
De meeste contracten moeten nog getekend worden. De overeenkomst met InteraktContour is al wel rond. Die organisatie heeft nu ongeveer 50 appartementen verdeeld over drie woonlocaties in Almelo. De Burcht en Catharinahof blijven niet langer woonlocatie. Het grootste deel van de bewoners verhuist naar een van de 66 nieuwe appartementen in De Klokkenbelt. Daarnaast zijn er ruim tien appartementen beschikbaar voor nieuwe bewoners. De appartementen krijgen hun eigen keuken, badkamer en een slaapkamer. Ze zijn bedoeld voor mensen met hersenletsel en/of lichamelijk letsel. Zij kunnen zelfstandig wonen, maar er is wel 24 uur per dag zorg aanwezig. Daarnaast komen er per verdieping, waar ongeveer twaalf appartementen zijn, gemeenschappelijke ruimtes voor ontmoeting en om bijvoorbeeld samen te eten.

Professionele zorg
Voor InteraktContour betekent de verhuizing dat er straks één grote woonlocatie is in Almelo. Door met grotere locaties te werken, kan de organisatie ook in de toekomst professionele zorg garanderen. Maar er wordt juist gevraagd om kleinschalige zorg. Daarom worden de appartementen over verdiepingen verdeeld, zodat de bewoners elkaar in kleine groepen kunnen ontmoeten.

Voorzieningen
De Klokkenbelt ligt op korte afstand van het centrum, maar de locaties in de wijken waren dichter bij voorzieningen. Zoals de Burcht, die dichtbij wijkwinkelcentrum Schelfhorst ligt. Een voorziening waar de bewoners veel gebruik van maken. "Die voorzieningen zijn straks inderdaad wat verder weg", zegt projectleider Michelle den Besten van InteraktContour. "Maar we willen de zelfstandigheid van de bewoners bevorderen en kijken hoe zij straks zelf naar de binnenstad kunnen. We hebben bijvoorbeeld contact met de gemeente Almelo. De gemeente heeft toegezegd ervoor te zorgen dat alle oversteekplaatsen rondom De Klokkenbelt rolstoelvriendelijk zijn, omdat veel van de bewoners in een rolstoel zitten", zegt Den Besten.

Op dit moment wordt De Klokkenbelt tijdelijk bewoond door cliënten van Carintreggeland. Zij verhuizen voor 1 januari naar de nieuwbouw van Eugeria een de overkant van de straat. Na 1 januari begint St. Joseph met de verbouwing van De Klokkenbelt.

Almelo e.o.