Volledig scherm
Ian en Anouk Ziegerink van De Pastorie in Ootmarsum © Robin Hilberink

De Pastorie in Ootmarsum serveert beste lezersmenu

Finale Lezersmenu 2108ALMELO - Restaurant De Pastorie in Ootmarsum serveerde vorig jaar het ‘beste lezersmenu. Dat bleek maandagavond  tijdens de finaleavond in het ROC van Twente in Almelo. Restaurant Kosie in Enschede en Grand Café Ledeboer in Almelo verdienden respectievelijk de tweede en derde prijs.

De finale in restaurant Chronos in het ROC is een altijd een zenuwslopende aangelegenheid. Vooral voor de vertegenwoordigers van de drie genomineerde restaurants. Die krijgen net als de 65 andere gasten eerst een diner voorgeschoteld, terwijl ze van de stress bijna geen hap door hun keel krijgen.

Die spanning valt ook af te lezen van het gezicht van Erik Koldewijn, directeur Dienstverlening & Gastvrijheid van de Cas Spijkers Academie Twente. Hij ziet zijn studenten van de vakopleiding horeca vanavond ‘in het echt’ aan het werk.

Examen

Voor de zwarte brigade, het bedienend personeel, is het diner zelfs een examenonderdeel. Voor de witte brigade, het keukenpersoneel, een praktijkopdracht.

Het finalemenu bestaat uit drie gangen: rundertartaar met een gepocheerd scharrelei, roulleau van kippendij met basilicumpesto en polenta en een limoentaartje met een frambozensorbet.

Bij elk gerecht zorgen gitarist Ton Ouwehand en zangeres Gea Spiegelenberg voor een passend lied.

Jaarlijks gebruiken 25.000 tot 30.000 liefhebbers het lezersmenu, dat maandelijks in een ander restaurant wordt geserveerd, een standaardprijs van 29,50 euro kent en altijd uit een drie gangen met twee drankjes bestaat.

De Pastorie

Via twee stemrondes bepalen bezoekers welk restaurant de jaarprijs verdient. Restaurant De Pastorie aan het Ton Schultenplein in Ootmarsum kreeg de meeste stemmen van de trouwe deelnemers aan het lezersmenu.

Vorig jaar serveerden ‘t Oale Roadhoes in Tubbergen en De Postelhoek in Oud-Ootmarsum het beste lezersmenu.

Het winnende menu van De Pastorie

Volledig scherm
Het voorgerecht was een ceviche (ingelegd in zuren) van zalm met algen sponscake, bulger, yoghurtcrème en komkommer. © Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
Langzaam gegaarde varkenswang met aardappelmousseline vormt uw hoofdgerecht. Geserveerd met anijspaddenstoelen, Lardo di Collonnata (zacht buikspek),spruiten, gebrande knolselderij, portjus en huisgemaakte dikke frieten. © Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
Als nagerecht witte chocolade mousse met cremeux van amarene kers, karamel, poeder van witte chocolade, hennepzaad en yoghurt kersenijs (IJsboerderij de Bölte) © Carlo ter Ellen DTCT

Almelo e.o.