Volledig scherm
© Illustratie Gezienus Bruining

Deze 3 Twentse drankrijders hadden beter moeten weten

ALMELO- Drie bestuurders stonden maandag terecht, omdat ze meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol dronken. Juist zij hadden beter moeten weten, want zonder rijbewijs kunnen ze niet.

1. De ziekenhuisapotheker
Hij stond voor zijn doctoraalstudie naar ongelukken regelmatig met zijn neus vooraan bij alcoholcontroles van de politie. Hij kent het klappen van de zweep. Nu kijkt M. (45) uit Borne naar politierechter Fenny Teekman."Bijna ironisch dat ik nu aan de andere kant zit", zegt M., hoofd van een Twentse ziekenhuisapotheek. De Bornenaar beleeft 23 augustus 'een zware nacht'.

Hij stapt achter het stuur met 'zes wijntjes of eentje meer', zoals hij destijds aangeeft. "Dat was zwak uitgedrukt", zegt hij nu. Tijdens de rit ziet hij zijn fout in, en parkeert hij bij het station in Almelo. Daar wordt M. aangehouden. Bij de blaastest 'scoort' deze first offender 1,65 promille.

Zijn advocaat wijst erop dat hij als ziekenhuisapotheker en opleider continu bereikbaar moet zijn. "Mobiliteit is essentieel." De rechter is daar gevoelig voor. Zij hecht waarde aan het feit dat M. zelf tot inkeer kwam. "Ik heb er vertrouwen in dat dit niet weer gaat gebeuren", aldus Teekman. De straf: 2.500 euro boete en 7 maanden voorwaardelijke ontzegging.

2. De automonteur
S. (26) uit Vroomshoop maakt als automonteur proefritten. Maar nu even niet. Hij is zijn rijbewijs sinds half juni kwijt. Op een verjaardag van een vriend in Goor krijgt hij trammelant en stapt hij dronken in de auto. Hij rijdt weg, maar keert terug. Als gealarmeerde agenten op het adres komen, staat hij huilend naast de wagen. 'Neem me maar mee', zegt S. Hij blaast 1,65 promille.

Officier van justitie Achilles Damen houdt hem voor dat hij een professional in het verkeer is, een vakman die weet wat er mis kan gaan. Karst S. hoort het berouwvol aan. De baas is niet blij dat hij zonder rijbewijs zit. De rechter weegt mee dat S. zelf zijn onverantwoordelijke gedrag inzag. Zij beslist dat hij zijn rijbewijs terug moet krijgen.De straf: 850 euro, 7 maanden ontzegging waarvan 3 voorwaardelijk.

3. De hulpverlener
Te P. (39) werkt bij een verslavingsinstelling. Als ambulant hulpverlener rijdt hij door de hele provincie. "Hij zit in het vak. Hij moet het nog beter weten dan de gemiddelde burger", zegt aanklager Achilles Damen.

De avond van 27 juni komt Te P. aanlopen over het fietspad bij Den Ham. Zijn auto staat beschadigd in de berm. 'Er stond opeens iemand op de weg', zegt hij tegen agenten. Nu, voor de politierechter, zegt hij dat hij voor 'iets' opzij moest.Hij bekent bier te hebben gedronken op de verjaardag van een vriend. Het is de grootste fout uit zijn leven. Bij de blaastest noteert de bestuurder uit Dedemsvaart 1,75 promille. Zijn rijbewijs is een maand ingetrokken. Als hij dat weer in zou moeten leveren, dan zou hij alles kwijt zijn. Tot zijn baan en huis aan toe.

De rechter wijst erop dat Te P. gewaarschuwd was. Bovendien is de Dedemsvaarter eerder beboet wegens drankrijden. Anderzijds vindt de rechter het 'een hele verantwoordelijkheid' om iemands rijbewijs in te nemen, met alle gevolgen van dien. De straf: 2.000 euro boete, 8 maanden ontzegging waarvan 7 voorwaardelijk.

Hoogste promillages bij jonge mannen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) stelde recent vijf profielen samen van weggebruikers, die met de hoogste promillages zijn gepakt.

31 procent: jonge mannelijke overtreders
24 procent: zeer frequente drankrijders
20 procent: buitenlandse overtreders
13 procent: 50-plussers die voor het eerst met justitie botsen wegens drankrijden
12 procent:Vrouwelijke overtreders

Almelo e.o.