Volledig scherm
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, complimenteert AVC Heracles. © Shody Careman

Directeur amateurvoetbal KNVB lovend over AVC Heracles: ‘Je ruikt de lente in het voetbal’

ZEIST/ALMELO – Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal binnen de KNVB, is lovend over de vernieuwende aanpak van AVC Heracles met betrekking tot de jongste jeugd. ‘Je ruikt de lente in het voetbal’, schrijft Van der Zee in zijn column op de website van de KNVB.

De Almelose voetbalclub maakte twee weken geleden bekend vanaf volgend seizoen te stoppen met selectievoetbal bij de jongste jeugd. Technisch coördinator Peter van Meerten gaf aan dat de spelers, bij de drie jongste categorieën, voortaan op één hoop gegooid worden en dat er daardoor een willekeurige indeling volgt. Ook verandert AVC Heracles de namen van de teams, zodat er geen ‘eerste’ teams meer zijn. 

Schoolpleinen

“Op de schoolpleinen komt het voor dat jongens van JO9-1 tegen een andere jongen zeggen dat ie niet mee mag doen, omdat hij in JO9-3 zit. Daar zijn we klaar mee”, gaf Van Meerten op als één van de redenen. 

Heracles is ‘verder’

Van der Zee haalt die uitspraak nogmaals aan en juicht de grote veranderingen bij de Almelose club toe. Volgens directeur amateurvoetbal Van der Zee is AVC Heracles ‘al verder’ dan andere clubs, als SV Orion in Nijmegen, Swift in Amsterdam, Hercules in Utrecht en Be Quick 1887 uit Groningen, die meedoen aan een proef van de KNVB.

‘Minder plezier’

Van der Zee is in zijn column lyrisch over de vernieuwende aanpak van amateurclubs als Heracles, die stoppen met selectievoetbal bij de jeugd: ‘Want nog nooit heeft onderzoek uitgewezen, dat we er met de gangbare selectiewijze goed aan doen. Sterker nog; we weten dat heel veel kinderen jarenlang op een verkeerd niveau spelen, daardoor minder plezier (kunnen) ervaren en zelfs toekomstig prestatievoetbal wordt onthouden (omdat kinderen bijvoorbeeld een groeispurt maken).’

Volledig scherm
Peter van Meerten zorgt voor grote veranderingen bij AVC Heracles. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.