Volledig scherm

Dit Almelose gezin leeft praktisch zonder restafval

ALMELO - 'Za t je dat afval te wégen?" Zoon Junior (18) kijkt collega Leo van Raaij verbaasd aan. Dat ze met het gezin meededen aan een project met afval scheiden was hem wel duidelijk, maar dat Leo elke week de weegschaal pakte om het resultaat zeer precies te meten, dat is nieuw voor hem. En eerlijk gezegd vindt hij het wel wat overdreven.

Leo van Raaij deed de afgelopen weken mee aan het project 100- 100-100 van Twente Milieu: honderd gezinnen zouden proberen in honderd dagen hun restafval met 100 procent te verminderen. Echtgenote Renée en zoons Junior en Nick moesten daar uiteraard ook een steentje aan bijdragen.

GFT
Geen probleem, vonden ze alle drie. Renée: "Afval scheiden deden we toch al. Papier, glas, verpakkingen: alles apart. Alleen het GFT was een probleem, want daar hadden we geen apart bakje voor. Dus dat hebben we speciaal voor dit project aangeschaft."

'Goed project'
Junior: "Ik vond het wel prima. Ik doe het niet voor een hoger doel of zo, maar het maakt mij echt niet uit of ik een blikje in de linker- of de rechterbak gooi." Zoon Nick (16) zag er wel het nut van in: "Het is ecologisch beter om afval te scheiden, dus ik vond het wel een goed project."

Extra afvalbakken
De zoons zijn het er over eens dat het hun wel makkelijk werd gemaakt. Er werden extra afvalbakken geregeld, zelfs op hun eigen slaapkamers. Het wegbrengen van het verpakkingsafval - in Almelo zijn daar nog geen thuiscontainers voor - deden de ouders, dus het enige wat ze hoefden te doen was een beetje opletten wat waar in moest.

Piek
Dat ging meestal goed, tot Leo en Renée een paar dagen op vakantie gingen. Junior: "Ik had een paar vrienden te logeren en toen hadden we zoveel op te ruimen dat we even geen zin hadden om alles te scheiden. Dat werd echt te ingewikkeld." Het leverde een flinke piek in het afvalgrafiekje op.

Nu het project op z'n eind loopt blijft het gezin wel streven naar zo min mogelijk restafval. Want als je er eenmaal aan gewend bent, is het helemaal niet zo moeilijk, vinden ze allemaal. Nick: "Ik was eigenlijk wel verbaasd dat het zoveel uitmaakte. We deden voor die tijd al veel, maar het scheelt echt een paar kilo restafval in de week als je een beetje oplet."

Scherpe doelen
Leo had aan het begin van het project scherpe doelen gesteld en is best tevreden over het resultaat: "We zitten nu gemiddeld op 1,3 kilo per maand. Ik hoor van andere deelnemers dat ze de nul gram hebben gehaald, maar daar word ik wat wantrouwig van."

Privacy
Renée: "Er is altijd wel een verpakking met aluminium, of een stofzuigerzak, die echt bij het restafval moet." Leo: "En ik blijf opletten of de zak restafval niet te zwaar is. Als dat zo is, kieper ik hem zó om, om te kijken waar dat aan ligt." Junior kijkt verontwaardigd: "Dus kan ik niks meer weggooien zonder dat jij in mijn afval kijkt? Hoe zit het dan met mijn privacy? Ik wil een privé-restafvalbakje, waar niemand in kijkt."

Volledig scherm
© Rikkert Harink

Almelo e.o.