Volledig scherm
PREMIUM
© Rikkert Harink

Dit zijn de consequenties van corona voor ziekenhuis ZGT

ALMELO - Het aantal intensivecarebedden is verdubbeld. Er ligt voor een week voorraad aan mondkapjes klaar. Deze en andere maatregelen zorgen ervoor dat ziekenhuis ZGT klaar is voor de grote toestroom van coronapatiënten.

‘MST klaar voor toestroom coronapatiënten’

In ziekenhuis MST in Enschede zijn, evenals in ZGT, enkele intensivecarebedden bezet door patiënten uit Brabant. Het Enschedese ziekenhuis is bezig met de uitbreiding van het aantal ic-bedden. Dat gebeurt niet vanwege een tekort. „Het is de voorbereiding voor de grotere toestroom van coronapatiënten. MST is daar klaar voor”, aldus een woordvoerder. In het ziekenhuis is voldoende beademingsapparatuur. Mede doordat de Universiteit Twente machines beschikbaar stelde. MST kan nog extra mondkapjes gebruiken.

Ronduit bizar is de eerste aanblik van het terrein in Almelo. Waar het normaal zoeken is naar een plek, is de parkeerplaats deze donderdagmiddag nog niet voor de helft gevuld. De centrale hal geeft doorgaans blijk van gezellige drukte.

Nu is deze uitgestorven. Het restaurant en de winkels zijn gesloten. Een van de redenen van de bijna onheilspellende rust is dat ZGT de bezoekmogelijkheid heeft beperkt tot een persoon per dag. Verder zijn veel poliklinische afspraken afgezegd. Wat nog doorgaat, gebeurt nu vaak telefonisch.

De weinige mensen die nog rondlopen zijn personeelsleden. Hilde Dijstelbloem is inmiddels gewend aan de stilte. „Het is ongezellig, maar op dit moment het allerbeste.” De bestuursvoorzitter legt uit dat ZGT Almelo in twee weken is getransformeerd van een naar twee ziekenhuizen binnen een en hetzelfde gebouw.

Een voor de reguliere zorg welke binnen beperkingen ‘gewoon’ doorgang vindt. En een ‘extra ziekenhuis’ voor met corona besmette en van corona verdachte patiënten. De tweedeling is consequent doorgevoerd. Maar het  zichtbaarst bij de spoedeisende hulp, op de verpleegafdelingen en bij de intensive care (ic).

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.