Volledig scherm
Rechtbank Almelo © Lars Smook DTCT

Door het lint door psychose: voorwaardelijke taakstraf voor mishandeling in Almelo

ALMELO - Een lastige zaak, woensdag in de Almelose rechtbank. Ja, N. heeft een van haar begeleiders op haar woonlocatie in Almelo mishandeld en vervolgens bij het politiebureau een tafel omgetrapt, maar er speelde een hoop problematiek.

Eigenlijk is het een heel lief meisje, vertelde de advocaat van N. Maar wanneer ze in een psychose raakt, kan ze door het lint gaan. 

Dat gebeurde afgelopen februari, toen de 24–jarige een van haar begeleidsters bij de zorglocatie schopte en bij haar keel greep. Tijdens het daaropvolgende verhoor trapte ze op het politiebureau een tafel om, waardoor er koffie in een computer terechtkwam.

Naast psychoses en waanbeelden spelen ook drugsgebruik, een posttraumatische stressstoornis en een laag IQ een rol. Het maakte de zaak ingewikkeld, daar waren politierechter, advocaat en officier van justitie het tijdens de zitting over eens. Allen achtten de strafbare feiten bewezen, maar welke straf was nu passend?

Taakstraf 

Een taakstraf zou niet lukken, gaf N.’s advocaat aan: ook tot dagbesteding is ze op dit moment nog niet in staat wegens verschillende beperkingen. Van een boete zou ze niets merken. Haar geld wordt beheerd door een bewindvoerder.

De eis van de officier van justitie, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week met een proeftijd van twee jaar voor de mishandeling, vond de rechter gezien de omstandigheden geen goed idee. 

Hij besloot tot een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur met een proeftijd van één jaar. De kapotte desktop van de politie moet N. vergoeden. Kosten: 301,05 euro.

Almelo e.o.