Volledig scherm
Steven en zijn vriendin Lotte, voor hun nieuwe huis. © Annabel Jeuring

Drie generaties verbonden met Indiëterrein Almelo

ALMELO - Drie generaties, alle drie nauw verbonden met het Indiëterrein. Opa Gerhard Rolefes (83) werkte er 46 jaar in de textielfabriek van Ten Cate. Zoon Erwin (53) kwam in 1983 in dienst bij Ten Cate en werkt er nu nog. Hij leek de laatste Rolefes daar te worden, maar (klein)zoon Steven heeft met zijn vriendin Lotte een huis gekocht op het Indiëterrein.

Blijvende band
Volgende week gaat hij wonen op de plek waar zijn opa 46 jaar achter de machine stond. „Erg bijzonder”, vinden Steven en Lotte. Ook opa Gerhard en vader Erwin zijn blij met de keuze van het jonge stel. Want hoewel Gerhard al jaren met pensioen is, blijft de band bestaan met het terrein waar vroeger de textielfabrieken volop draaiden.

Fabriek
„Ik weet nog precies hoe het er allemaal aan toe ging in de fabriek”, vertelt de oudste van de drie generaties Rolefes, die op 14-jarige leeftijd bij Ten Cate kwam. „Ik weet nog waar de 72 machines stonden en mijn werkbank. Zelfs de staalspijkers die ik destijds in de pilaar naast mijn werkbank heb geslagen zitten er nog in.”

Kerstwandeling
Hoewel Gerhard al ruim twintig jaar met pensioen is, komt hij vaak op het terrein. Hij woont er vlak naast. En elk jaar met Kerstmis maakt de familie een wandeling over het terrein. Met als vaste prik even binnenkijken in de oude weverij. Zoon Erwin heeft een sleutel. „Hoewel de weverij al jaren niet meer in gebruik is, ruikt het nog net als toen”, herinnert hij zich. „De geur van garen en ronkende machine, die blijft je bij en herken je gelijk.”

Volledig scherm
Erwin, Gerhard en Steven Rolefes: drie generaties samen op het Indiëterrein. © Annabel Jeuring

Almelo e.o.