Volledig scherm
De Sociëteit staat volgend jaar in de steigers. © Kelly Adams

Drie ton voor restauratie rijksmonument in Almelo

ALMELO - De verf op de kozijnen van de Sociëteit tot Nut en Vermaak is afgebladderd, in sommige muren zitten forse scheuren, er zit houtrot op diverse plaatsen en er is lekkage. Kortom, de Sociëteit is nodig aan een restauratie toe. De provincie Overijssel en het rijk betalen samen 144.000 euro.

Het rijksmonument dat stamt uit 1895 is eigendom van het Theaterhotel. Die laat het monument in 2017 compleet restaureren door het bedrijf Vattentorn uit Oldenzaal. Dat bedrijf is gespecialiseerd in restauraties van monumenten en heeft vorig jaar ook De Waag in Almelo gerestaureerd. De totale kosten voor de restauratie van de Sociëteit komen uit op ruim 300.000 euro. Daarvan betalen de provincie Overijssel en het rijk samen 144.000 euro. In Overijssel krijgen negentien rijksmonumenten een subsidie om een opknapbeurt uit te voeren. De Sociëteit is er daar een van.

Plan uitwerken
Sven Alink van Vattentorn begeleidt de restauratie voor het Theaterhotel. "We hebben de beschikking voor de subsidie net binnen", zegt Alink. "In 2017 gaan we de restauratie uitvoeren. De komende tijd gaan we het plan verder uitwerken." Alle werkzaamheden worden in een keer uitgevoerd. Het werk neemt een aantal maanden in beslag. "Het is een behoorlijke restauratie", zegt Alink. "De subsidie is bedoeld om rijksmonumenten in stand te houden, een gebouw moet er na restauratie weer zeker twintig jaar tegen kunnen. Het is ook de bedoeling dat je gelijk alles aanpakt."

Restaurant
De grootste klus is de vernieuwing van het dak. Ook komt het gebouw tijdens de restauratie in de steigers te staan. Het werk wordt zo uitgevoerd dat het restaurant dat in de sociëteit zit er zo min mogelijk last van heeft. "Het restaurant moet zoveel mogelijk open kunnen blijven", zegt Alink. "Misschien dat het even niet kan als het dak er af is, maar daar moeten we nog naar kijken."

Almelo e.o.