Volledig scherm
Nolda Schepers (midden) bij haar afscheid van de stichting De Boodschappenmand. © Rikkert Harink

Drijvende kracht achter Almelose 'Boodschappenmand' overleden

ALMELO - Nolda Schepers zette zich decennialang in voor mensen in nood. Maandag 3 augustus overleed ze op 78-jarige leeftijd. De Almelose was jarenlang de drijvende kracht achter de stichting De Boodschappenmand, die zij vanuit de diaconie van de Noorderkerk in het leven heeft geroepen. Zij zorgde ervoor dat mensen die geen geld hebben om eten te kopen, voor een tijdje werden voorzien van boodschappen.
Daarmee hielp haar stichting vooral alleenstaande moeders die tijdelijk in de knel zaten: vrouwen die wachten op een uitkering omdat ze hun baan kwijt zijn of net zijn gescheiden.

Geraakt
Zij vroeg de Almelose samenleving aandacht en financiën beschikbaar te stellen voor dit doel. Nolda Schepers daarover, bij haar afscheid in oktober 2014: „Ik zag hoe moeilijk mensen het hadden. Een alleenstaande moeder die haar kinderen niet genoeg eten kon geven, dat raakte mij heel erg. Ik wilde mensen attenderen op de armoede bij sommige mensen en deed dat via de kerk. Eigenlijk was ik altijd al bezig met de armen en dan vallen die dingen je vanzelf op. We doen het uit naastenliefde.”

Ellende
Zonder haar werk zouden veel mensen in diepe ellende zijn weggezakt. In 2011 werd ze zelfs uitgeroepen tot de Almelose goedheiligman. Dat soort eerbetoon vond ze eigenlijk allemaal maar onzin. „Ach, ze wilden het graag, dus heb ik maar meegewerkt”, was destijds haar bescheiden antwoord.

Spil
Bij De Boodschappenmand wordt ze herinnerd als de spil achter de stichting, de grote stimulator, de vrouw bij wie de deur van haar huis op de hoek van de Brugstraat altijd open stond voor mensen met problemen. „Je moest haar niet met fluwelen handschoenen behandelen, dat wilde ze ook niet”, zegt voorzitter Gerrit van Woudenbergh van de stichting. „Niemand had deze stichting beter kunnen runnen dan Nolda. Zo onbaatzuchtig als zij, daar kan ik alleen maar respect voor hebben.”

Almelo e.o.