Volledig scherm
Navajo Bakboord (links) zat elf jaar bij Ajax voor hij de overstap maakte naar Heracles. © Albert ten Hove

Dromen van een Weghorst-scenario: waarom toptalenten voor Heracles kiezen

Ze speelden alle vier bij een Nederlandse topclub, maar kozen voor het vervolg van hun carrière voor Heracles. Mauro Junior (20) van PSV, Mats Knoester (20) van Feyenoord, Teun Bijleveld (21) en Navajo Bakboord (20) van Ajax. Wat zoeken ze in Almelo?

Als je het woord doorontwikkelen niet mag gebruiken: kunnen jullie dan uitleggen waarom jullie bij Heracles spelen?

„We komen allemaal voor hetzelfde: spelen en zo veel mogelijk minuten maken”, zegt aanvaller Mauro Junior. „En we kunnen hier aanvallend voetballen, dat is belangrijk. Na het gesprek met de trainer was ik er snel uit. Ik moet alleen wennen aan kunstgras, dat is echt heel anders.” Middenvelder Teun Bijleveld werd ook getrokken door de manier van spelen: „Niet de lange bal, maar vooruit spelen, zo hoog mogelijk op het veld staan.” 

„Mag ik het woord doorontwikkelen dan wel omschrijven?”, vraagt rechtsback Navajo Bakboord. „Want het is wel de reden dat we hier zijn. Ik kon naar meerdere clubs en heb niet meteen ja gezegd tegen Heracles. Maar de verhalen van eerdere talenten en de kansen die ze je hier bieden, brachten me tot deze keus.” Verdediger Mats Knoester: „Heracles staat goed aangeschreven bij jonge spelers.”

Volledig scherm
Mauro Junior werd gehuurd van PSV. © BSR Agency

Het is nog vroeg, maar denken jullie dat de club aan jullie verwachtingen gaat voldoen?

Volledig scherm
Mats Knoester (derde van rechts) kwam over van Feyenoord. © ANP/VI Images

„Het is aan mij. Er waren twee rechtsbacks toen ik het eerste gesprek had”, zegt Bakboord. „De een ging weg, de andere tekende voor een jaar bij en ik kreeg een contract voor twee jaar. De trainer zei: jullie moeten het gaan uitvechten. Het kan dus alleen aan mezelf liggen of ik er kom.” 

Het is nog wat te vroeg voor conclusies, vindt Bijleveld. „Het is hard werken in de voorbereiding en we krijgen veel nieuwe informatie. Tot nu toe bevalt het goed. Aanvallend voetbal is bij de ene club niet heel anders dan bij de andere club, maar de manier van druk zetten is dat wel. De patronen, de manier van denken. De belangrijkste les is: denken als één persoon.” Bakboord: ‘Ik kan de nieuwe termen die we leren dromen: ‘Permanently, steller.…” Mauro vult lachend aan: „Direct druk zetten!’  

Knoester maakte afgelopen winter de overstap en kent de filosofie al wat beter: „Het went snel. Ik mocht eind vorig seizoen een paar keer spelen en ben met een goed gevoel begonnen aan de voorbereiding. Dat ik kans maak om te spelen, had ik al toen ik tekende.”

Jullie zijn nog jong, wonen nu op jullie zelf: wat hebben jullie achtergelaten?

„Elf jaar Ajax, mijn opvoeding daar,  herinneringen, familie en vrienden. Je doet dit om verder te komen”, zegt Bakboord.  Bijleveld: „Ik woonde thuis, zat elke dag met mijn ouders aan tafel, dat was gezellig. Nu merk je hoe eenzaam het kan zijn in je eentje” 

Knoester: „Je rijdt niet steeds terug. Daar ben je ook te moe voor. We zien elkaar de hele dag op de club, soms daarna ook nog wel. Maar in deze fase ga je thuis eten, op de bank liggen en slapen. Ik zat dertien jaar bij Feyenoord, het was mijn thuis. Dat mis ik soms, maar je moet er niet in blijven hangen als je verder wilt komen.” 

De Braziliaan Mauro woonde in Eindhoven al op zichzelf, hij liet niet alleen een stad achter, maar ook een land. „Ik mis het eten, het vlees op de barbecue, rijst en bonen. Mijn familie natuurlijk. Maar ik heb het ervoor over, mijn passie is voetballen, ik hou niet van school.”

Waar zijn jullie over twee jaar?

„Dan ben ik 22 jaar en maak ik het liefst een mooie transfer”, zegt Bakboord. „Je moet jezelf doelen stellen om niet nonchalant te worden.” Huurling Mauro is dan al een jaar terug bij PSV. „Ik hoop dat ik me daar dan heb laten zien.” 

Bijleveld ziet de weg die Wout Weghorst heeft afgelegd helemaal zitten, net als de rest trouwens: Naar een Nederlandse subtopper en dan naar een topcompetitie. „Maar eerst basisspeler worden.” Knoester: „Justin Hoogma heeft ook een mooie transfer gemaakt. Ik hoop dat ik over twee jaar belangrijk ben geworden en kan zeggen dat ik toe ben aan een stap hogerop.” 

Volledig scherm
Teun Bijleveld is middenvelder en kwam deze zomer over van Jong Ajax. © BSR Agency

Almelo e.o.